Investeren in de behandeling van angst en depressie loont

Facebooktwitterlinkedinmail

angst en depressie

19 april 2016 – Wereldwijd investeren in het behandelen van angst en depressie loont. Dat blijkt uit een artikel dat verscheen in The Lancet Psychiatry van april 2016.

De Wereldbank en de World Health Organization (WHO) studeren momenteel op de betekenis van deze studie.

Wereldwijd wordt weinig geïnvesteerd in geesteliike gezondheid. In landen met lage en middelhoge inkomens is dat minder dan jaarlijks $2 per persoon en dat loopt op tot $50 per persoon in rijke landen. Zo is er een gapend gat ontstaan tussen de zorgbehoeften van velen en beschikbare zorg – vooral in armere landen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor patiënten en hun familie, maar ook voor werkgevers en overheden door verminderde arbeidsproductiviteit. De kosten hiervan werden in 2010 geschat tussen de $2,5 en $8,5 triljoen en dit zal verdubbelen in het jaar 2030 wanneer geen flinke stappen worden gezet.

Investeren
In een studie die geleid werd door de WHO werd berekend wat het oplevert wanneer tot het jaar 2030 geleidelijk aan meer geïnvesteerd zou worden in basale maar fatsoenlijke zorg voor angst en depressie. De investering vraagt om jaarlijks $1,50 extra per wereldburger voor depressie en $0,88 voor angststoornissen. Opgeteld tot het jaar 2030 gaat het om een groot bedrag: $91 miljard voor depressie en $55 miljard voor angst (uitgedrukt in 2016 dollar). Deze investering verdient zichzelf echter ruimschoots terug. Bij depressie levert elke geïnvesteerde dollar $2,50 op door toegenomen arbeidsproductiviteit en dat wordt $5,30 wanneer ook de gezondheidswinst beschouwd wordt. Voor angst is die ‘return-on-investment’ respectievelijk $3,00 en $4,00.

Toegang
WHO directeur-generaal Dr Margaret Chan gaat zich ervoor inzetten dat toegang tot geestelijke gezondheidszorg bereikbaar wordt voor zowel mannen, vrouwen als kinderen wereldwijd. De Wereldbank denkt hierover mee. De studie werd geleid door Dan Chisholm van de WHO. Trimbos-collega Filip Smit is één van de medeauteurs.

Bron: zorgkrant.nl 

 

Dit bericht is 2987 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail