Subsidie depressiegala nauwelijks besteed aan depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

21 januari 2020 –  De Mental Health Foundation (MHF), de organisatie achter het Depressiegala,   is er niet in geslaagd  de plannen om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen uit te voeren. De subsidie die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  hiervoor verstrekte is grotendeels opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Nieuwsuur probeerde te achterhalen wat er van de plannen was terechtgekomen, maar de MHF weigerde lange tijd concrete details te verstrekken. Op basis van door Nieuwsuur opgevraagde documenten via de Wet openbaarheid van bestuur kwamen de gegevens toch naar boven.

Het Depressiegala werd voor de vijfde keer georganiseerd. In 2017 kreeg de Mental Health Foundation 350.000 euro om een gala te organiseren speciaal gericht op jongeren. Het ministerie van VWS  gaf  de subsidie dat in het kader van de bewustwordingscampagne over depressie.

Tickets voor het Depressiegala kostten zo’n 50 euro, en het publiek werd opgeroepen om online te doneren voor het goede doel. Het gala werd eenmalig uitgezonden op tv. Op het depressiegala zou  opgehaald worden voor onderzoek naar depressie. Het publiek werd opgeroepen om online te doneren voor het goede doel.

De projecten zijn anders gelopen en het subsidiegeld werd maar voor een deel besteed.  Van de 277.000 euro werd 144.000 euro uitgeven aan een directeur en management.  De overige kosten die zijn opgevoerd waren locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen.

De opbrengst uit kaartverkoop en donaties van het Depressiegala bedroeg zo’n 50.000 euro. De MHF laat Nieuwsuur nu weten dat dit bedrag niet naar onderzoek naar depressie is gegaan, terwijl dit wel was beloofd, en ook niet naar stichting Tweestrijd.

MHF-bestuursleden, de psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema kwamen met onderstaande verklaring op Twitter.

Afbeelding

Bron en uitgebreid artikel: nos.nl 

Dit bericht is 2526 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail