Luistertip: Pointer – duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen

Facebooktwitterlinkedinmail

13 januari 2024 – Duizenden kwetsbare mensen in Nederland wachten op een plek in een locatie voor Beschermd Wonen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. De wachttijden kunnen oplopen tot meer dan twee jaar. Vandaag om 14.00 uur op NPO Radio1.

‘Beschermd wonen’ is een veilige woonomgeving met begeleiding. Deze voorziening is bedoeld voor mensen boven de 18 jaar die door psychische of psychosociale problemen tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen, maar niet voor een opname in een ggz-instelling in aanmerking komen .Bij beschermd wonen woont je in een huis van een zorginstelling. Meestal wonen er meer mensen in één woning. Mensen krijgen hulp in het dagelijks leven bijvoorbeeld bij het huishouden, of met het maken van een dagindeling. Beschermd wonen is tijdelijk, bijvoorbeeld enkele jaren. De hoeveelheid begeleiding verschilt. Het kan gaan om een paar uur per week. Bij sommige woningen is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.

Veel woonvormen voor beschermd wonen horen bij een Regionaal Instituut Beschermd Wonen (RIBW). Ook grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz-instellingen) bieden soms beschermd wonen aan. Daarnaast zijn er kleine zorgorganisaties voor beschermd wonen, zoals sommige zorgboerderijen.

De centrumgemeentes, een grote gemeente met een aantal regiogemeentes samen, zijn verantwoordelijk voor deze woonvorm. Pointer heeft alle 44 centrumgemeenten in Nederland bevraagd. Op twee centrumgemeenten na, moeten de kwetsbaren overal wachten. *

De wachttijden voor een Beschermd Wonen plek verschillen per centrumgemeente en aanbieder. Het varieert van enkele weken tot zelfs twee jaar of langer bij aanbieders in onder meer centrumgemeenten Haarlem, Arnhem en Den Haag. Er bestaat geen wettelijk maximum aan de tijd dat mensen op een wachtlijst mogen staan.

Luister Pointer om zaterdag 13 januari om 14:00 uur op NPO Radio 1: Hoe beschermd is beschermd wonen?

Bron en uitgebreid artikel: nporadio1.nl

Dit bericht is 1269 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail