Internationale dag van de slaap: aandacht voor slaap(problemen)

Facebooktwitterlinkedinmail

30 maart 2021 – De World Sleep Day (Internationale Dag van de Slaap) vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint. In 2021 was de ‘Internationale Dag van de Slaap’ op vrijdag 19 maart. Op deze dag staan slapen en zaken die met slapen te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid, centraal.

In 2008 is de Internationale Dag van de Slaap voor het eerst gehouden, op 14 maart. De datum is ieder jaar de vrijdag voordat de lente begint, waarmee de 2021-editie op 19 maart valt en in 2021 op 

Volgens onderzoek hebben we zo’n 8 uur slaap nodig per etmaal, maar komen we daar vaak niet aan. Vaak is piekeren een reden van te weinig nachtrust. Te weinig slaap kan zelfs gevaarlijk zijn; uit Brits onderzoek blijkt dat een weekje minder dan zes uur slaap per nacht de werking van ruim 700 genen kan schaden. ‘Korte slapers’ hebben mogelijk ook meer kans op ouderdomsziektes zoals dementie. Dat beweren onderzoekers van de Duke Medical School in Singapore in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep.

Naar schatting hebben zowat een op drie mensen te kampen met slaapproblemen. Meestal zijn die van tijdelijke aard en een gevolg van een of andere bijzondere gebeurtenis, bijvoorbeeld een aangename of pijnlijke gebeurtenis, zoals een overlijden, een ruzie, een geboorte…, of met met een bijzonder stresserende bezigheid of gewoon omdat er letterlijk iets op de maag is blijven liggen na een te zware maaltijd voor het slapengaan, of omgekeerd omdat men met een lege maag naar bed gaat. Sommige vrouwen slapen elke maand rond hun menstruaties iets minder goed. En ook na een lange vliegtuigreis, bij nachtwerk enzovoorts waardoor onze biologische klok verstoord is, kunnen tijdelijk slaapproblemen optreden. 

Meestal verdwijnen dit soort slaapproblemen na een paar dagen spontaan als de aanleiding is verdwenen of vergeten, en hoeft u zich daarover geen zorgen te maken. Integendeel zelfs, wie zich teveel zorgen maakt en zich opwindt over dat slaapprobleem, riskeert de zaken alleen maar erger te maken. 

Men spreekt pas van slapeloosheid wanneer iemand zonder duidelijke reden dagenlang (meer dan 3 weken) last heeft om in slaap te raken of ‘s nachts geregeld wakker wordt, én wanneer dit ook overdag zijn weerslag heeft (men voelt zich moe en geprikkeld, concentratieproblemen, eventueel hoofdpijn, enz.). Dan is het zinvol om een arts te 

raadplegen.

Volgens het onderzoek van de Amerikaanse Academie voor Slaapgeneeskunde (AASM) kan 20 procent van de slapeloosheid verholpen worden met behulp van deze tips: .

  • Zorg voor een rustige, geluidsarme, donkere kamer. Draag in een rumoerige omgeving eventueel oordopjes. Laat zeker geen licht branden op de slaapkamer. Zet ook alle lichtgevende toestellen zoals je televisie/tablets of mobiele telefoons een half uur voor het slapen uit.
  • Volgens de American Academy of Sleep Medicine daalt je lichaamstemperatuur als je in een diepe slaap bent. Een pyjama kan dat natuurlijke proces tegenhouden en als gevolg daarvan je slaappatroon verstoren. Een lichaamstemperatuur die niet snel daalt, wordt ook gelinkt aan slapeloosheid. Als je niet afkoelt doordat je warme nachtkleding draagt, slaap je dus slechter.
  • Probeer zoveel mogelijk steeds rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op hetzelfde uur op te staan, ook in het weekend. Dit helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen en het bevordert de kwaliteit van de slaap.
  • Als u na ongeveer 10-20 minuten niet slaapt, sta dan op en ga naar een andere kamer. U hoeft niet op de klok te kijken; het is de bedoeling dat u in bed niet lang wakker ligt, zodat u uw bed weer uitsluitend met slapen in verband brengt. Blijf net zo lang in de andere kamer als u wilt. Ga pas naar bed terug als u zich slaperig voelt. Kunt u opnieuw niet inslapen, herhaal dan de procedure.
  • Vermijd alle dranken met cafeïne, dus ook thee. Kruidenthee zoals rooibosthee mag wel. Of nog beter: warme anijsmelk met een lepeltje honing.
  • Uw activiteiten overdag beïnvloeden sterk uw nachtrust: zorg voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Dagelijkse lichaamsbeweging in de ochtend of vroege namiddag verbetert de slaap. Inspannende activiteiten vlak voor het slapengaan kunnen het inslapen echter tegenwerken. Ga zeker niet sporten vlak voor het slapengaan.
  • Probeer te ontspannen voor het slapengaan. Geniet van een warm bad, luister naar ontspannende muziek, maak een avondwandeling… Ontspanningsoefeningen vlak voor u naar bed gaat, kunnen het inslapen bevorderen.
  • Incidenteel en kortstondig gebruik van een kortwerkend slaapmiddel kan soms nuttig zijn om een tijdelijke verstoring van het slaap/waakritme aan te passen (bv. op reis, wanneer men in een ander bed slaapt, enz.). Er zijn gebruikers die CBD-olie prijzen vanwege de rustgevende werking. Over het algemeen zeggen ze dat het evenwicht in hun lichaam zorgt voor extra energie om overdag hun taken goed te kunnen vervullen. Voor anderen brengt de beste CBD olie rust voor de nodige slaap.
  • Time de verwarming. Om te dromen heb je een lage lichaamstemperatuur nodig. Als het stresshormoon cortisol stijgt, gebeurt dat ook met de lichaamstemperatuur. Tijdens het ontwaken moet je lichaam een paar graden opwarmen. Zet je verwarming daarom ’s nachts uit en stel hem weer in voordat de wekker gaat.

Meer informatie is te vinden op www.worldsleepday.org.

Weltrusten! 

Bron: persbericht 

Dit bericht is 2759 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail