Partner van ouder met bipolaire stoornis of schizofrenie heeft relatief vaak ook aandoening

Facebooktwitterlinkedinmail

30 maart 2021 – Als mensen met bipolaire stoornis of schizofrenie kinderen krijgen, dan is dat relatief vaak samen met een partner die óók psychische problemen heeft zo blijkt uit onderzoek. Het doel van het onderzoek was om de prevalentie van psychische stoornissen en niveaus van cognitief en sociaal functioneren te onderzoeken bij personen die kinderen hebben met partners met de diagnose schizofrenie of bipolaire stoornis.

De Deense High Risk and Resilience Study VIA 7 is een populatie-gebaseerde cohortstudie uitgevoerd in Denemarken tussen 2013 en 2016. Deze studie richt zich op ouders met de diagnose schizofrenie (n = 150) of bipolaire stoornis (n = 100) en controleouders (n = 100). = 182), evenals hun partners zonder schizofrenie of bipolaire stoornis (n = 440). De onderzoekers gebruikten lineaire mixed-effect-modellen en de belangrijkste uitkomsten waren psychische stoornissen, intelligentie, verwerkingssnelheid, verbaal werkgeheugen en sociaal functioneren.

Ze ontdekten dat ouders die kinderen kregen van een partner met schizofrenie of bipolaire stoornis vaker voldeden aan de criteria voor een psychische stoornis en een slechter sociaal functioneren hadden dan ouders die kinderen kregen van een partner zonder schizofrenie of bipolaire stoornis. Bovendien presteerden ouders die kinderen kregen van een partner met schizofrenie slechter op verwerkingssnelheid dan ouders in de controlegroep.

De aanwezigheid van deze niet-willekeurige koppeling die in deze studie werd gevonden, heeft implicaties voor het begrip van familiale overdracht van deze aandoeningen en deze bevindingen moeten in overweging worden genomen bij toekomstig onderzoek naar mogelijke risicofactoren voor kinderen met een ouder met schizofrenie of een bipolaire stoornis.

Bron: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Dit bericht is 2112 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail