Inkoop jeugd-GGZ in 2018 niet meer via DBC-systematiek

Facebooktwitterlinkedinmail

24 mei 2017 – Vanaf 2018 mogen gemeenten jeugd-ggz niet meer inkopen via de DBC-systematiek. Gemeenten moeten zich dit jaar dan ook goed op de overgang voorbereiden. In een interview legt adviseur Geert Schipaanboord (VNG) uit wat er nodig is om de overgang soepel te laten verlopen en geeft tips en adviezen.

‘Zorgaanbieders vinden dat er te veel verscheidenheid is. Gemeenten hebben de vrijheid om de jeugdhulp in te richten passend bij hun situatie. Die vrijheid mag natuurlijk niet zorgen voor meer administratieve lasten, dat was nooit de bedoeling. Gemeenten realiseren zich soms onvoldoende dat aanbieders met veel verschillende gemeenten te maken hebben, die elk vanuit eigen tradities en mores werken. Dat is wennen voor aanbieders’, zegt Schipaanboord.

Hoe ver zijn gemeenten?

Hoe ver zijn gemeenten nu met de voorbereiding op het einde van de DBC-systematiek? Grofweg kun je de gemeenten in drie groepen verdelen.

  • Ongeveer een derde van de gemeenten werkt nu al met een van de drie uitvoeringsvarianten. Bij hen verandert er dus niets volgend jaar.
  • Een net zo grote groep heeft de aanbesteding voor volgend jaar gepubliceerd. Ze hebben al een uitvoeringsvariant gekozen en zijn bezig die te implementeren. Zorgaanbieders weten bij die gemeenten waar ze aan toe zijn.
  • Ten slotte is er nog een derde deel dat nu druk bezig is met de aanbesteding van volgend jaar. ‘Voor die regio’s begint de tijd te dringen, zij moeten haast maken. Zorgaanbieders moeten weten waar ze aan toe zijn. Daarom roep ik gemeenten ook op: begin op tijd met deze overstap.’

Tips en adviezen

Hieronder enkele tips van Geert Schipaanboord voor het beëindigen van de DBC-systematiek:

  • Verplaats je in het perspectief van de aanbieder!
  • Neem bezorgdheid bij aanbieders weg.
  • Maak de nieuwe systematiek niet te ingewikkeld
  • Neem ordelijk afscheid van de oude systematiek
  • Zorg dat de kinderen die in zorg zijn er niets van merken!

Interview met Geert Schipaanboord (VNG)

Interview met Anne Wil Roza (GGZ Nederland)

Vanuit de zorgaanbieders doet Anne Wil Roza van GGZ Nederland het verhaal over het beëindigen van de DBC-systematiek, en ook zij geeft tips en adviezen voor aanbieders en gemeenten.

Bron: vng.nl

Dit bericht is 3439 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail