Facebook laat gebruikers pogingen tot zelfverminking livestreamen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 mei 2017 – Gebruikers van Facebook mogen pogingen tot zelfverminking livestreamen op het sociale medium. Dat blijkt uit geheime regels en richtlijnen voor het modereren van berichten op het medium waarover The Guardian zondag schrijft, zo meldt NU.nl.

De krant had meer dan honderd interne handleidingen en andere documenten bekeken die duidelijkheid geven over het ‘geheime’ moderatie-beleid van Facebook. Naast regelingen voor zelfverminking bestaan er ook richtlijnen voor kannibalisme, wraakporno, dierenmisbruik en abortussen.

Het livestreamen van pogingen tot zelfverminking wordt toegestaan omdat de website “geen mensen wil censureren of straffen die in nood zijn”. Op deze manier zou er nog hulp geboden kunnen worden.

Beelden van abortussen zijn toegestaan indien er geen naakt op te zien is en foto’s van dierenmisbruik mogen worden gedeeld, blijkt uit de documenten. Alleen in extreme gevallen van dierenmishandeling wordt een foto als schokkend gemarkeerd. De beelden worden toegestaan om “bewustzijn te creëren en om dit te veroordelen”.

Specifieke bedreigingen aan personen worden ook niet toegestaan. “Iemand schiet Trump neer”, wordt als voorbeeld genoemd van iets wat niet mag. Het is in sommige gevallen echter wel toegestaan om een ‘bredere’ bedreiging te plaatsen zoals: “Om de nek van een bitch te breken, moet je alle druk op het midden van haar keel zetten”.

Frustratie
In een van de documenten staat dat mensen zich zo gedragen “om hun frustratie kwijt te kunnen op het internet” en dat zij zich “veilig voelen” om dat te doen op Facebook. Dit zou deels komen omdat het gaat om een “bedreiging” via apparaten in plaats van een uitspraak in iemands gezicht. “Mensen uiten vaak hun minachting of meningsverschil door op te roepen tot geweld op een grappige en onserieuze wijze.”

Facebook ligt al langer onder vuur om het vaak onduidelijke beleid over wat wel en niet wordt geaccepteerd op de website. Zo wordt het netwerk gezien als een nieuwsmedium dat censuur toepast op publicaties van gebruikers.

Vietnamoorlog
Zo kwam het sociale medium onlangs in opspraak vanwege het verwijderen van video’s over politiegeweld in de VS, historische foto’s van onder meer de Vietnamoorlog en het verwijderen van activistisch materiaal van de Amerikaanse burgerbeweging Black Lives Matter.

Uit de documenten die The Guardian kon bekijken blijkt dat de regels zijn aangepast om “nieuwswaardige uitzonderingen” toe te staan.

Meer personeel
Een woordvoerder van het sociale netwerk reageert op de kritiek, door te wijzen op een eerdere aankondiging om drieduizend nieuwe mensen voor het moderatieteam aan te nemen. Daarbij wil Facebook ook betere middelen ontwikkelen om de community te beheren.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3314 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail