Hoe meer Facebook-vrienden, hoe meer stress

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown-2

20 november 2015 – Een tiener met meer dan 300 Facebook-vrienden heeft gemiddeld vaker een hogere cortisolwaarde (stresshormoon) dan jongeren met minder virtuele vrienden, zo meldt scientias.nl

Professor Lupien van de universiteit van Montreal heeft drie dagen lang bij 88 proefpersonen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar de cortisolwaarde gemeten. De conclusie van Lupien luidt dat de hoeveelheid vrienden op Facebook de productie van het stresshormoon licht beïnvloedt. Tieners met meer dan 300 Facebook-vrienden hadden een hogere cortisolwaarde.

Stress door hoge verwachtingen
Hoe wordt dit veroorzaakt? Daarvoor kijken we naar een eerder onderzoek, dat in 2012 is uitgevoerd. Ook de conclusie van dit onderzoek is dat veel Facebook-vrienden meer stress opleveren. De wetenschappers van de universiteit van Edinburgh schrijven dat de stress ontstaat doordat personen met veel vrienden deel uitmaken van verschillende sociale kringen. Het is makkelijker om aan de verwachtingen van één sociale kring te voldoen, dan die van meerdere kringen. Probeer maar eens een statusupdate te plaatsen die je vrienden cool vinden, die je werkgever kan waarderen en waarvoor jouw moeder een like geeft. Best lastig.

“Facebook was altijd een feestje waar je met je vrienden kon dansen, drinken en flirten,” stelt onderzoeker Ben Marder. “Maar nu je moeder, vader en baas er ook zijn, wordt het feestje een angstige gebeurtenis vol met sociale landmijnen.”

Depressie
Het is al langer bekend dat 13-jarigen met een te hoge cortisolwaarde op 16-jarige leeftijd een 37% grotere kans hebben op een depressie. “Dit stresshormoon zorgt er niet direct voor dat iemand depressief raakt”, vervolgt Lupien. “Soms kan dit elf jaar duren.”

Niet alleen negatief
Overigens heeft Facebooken niet alleen een negatief effect. De onderzoekers beweren dat het liken van posts stressverlagend werkt. Ook het plaatsen van bemoedigende woorden onder een post van een ander heeft een positieve uitwerking. Blijf dus vooral reageren op updates van je oma, zus of vriend en vergeet deze niet te liken.

Bron: scientias.nl 

Dit bericht is 3290 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail