Bij Altrecht verdwijnen 150 banen, zorgen over veiligheid

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown

19 november 2015 – Altrecht gaat 150 voltijdbanen schrappen, wat neerkomt op zo’n tweehonderd werknemers. De instelling voor geestelijke gezondheidszorg, die vestigingen in heel Utrecht heeft, moet bezuinigen, zo meldt rtvutrecht.nl

Vooral beveiligers moeten vrezen voor hun baan. Zo verdwijnt bijvoorbeeld de eigen meldkamer op het terrein in Den Dolder. Volgens bestuurder Richard Janssen hoeven medewerkers en patiënten daardoor niet te vrezen voor gevaarlijke situaties. “Veiligheid is een belangrijk thema voor Altrecht en dat willen we in stand houden. Een meldkamer kun je ook regionaal organiseren.”

Volgens de Utrechtse advocaat Willem Jan Ausma heeft de reorganisatie van Altrecht echter grote gevolgen voor de veiligheid. Hij heeft een aantal cliënten in de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Den Dolder zitten.
Hij maakt zich zorgen nu onder meer beveiligers bij instelling moeten vrezen voor hun  baan. Naast het schrappen van beveiligers wil Altrecht af van een eigen meldkamer en zich aansluiten op een regionaal meldsysteem

Volgens Altrecht zijn er minder beveiligers nodig omdat er minder mensen opgenomen hoeven te worden. Steeds vaker krijgen patiënten hun behandeling thuis. Dat kan volgens de zorginstelling omdat psychiatrische problemen vaak al gesignaleerd worden voordat de problemen escaleren.

Altrecht denkt dat de omgeving van patiënten ook kan helpen om escalatie te voorkomen. Mensen die toch professionele hulp nodig hebben kunnen ook in een beschermde woonvorm terecht.

De bezuiniging is nodig omdat het Rijk minder geld heeft voor zorg. Mensen met lichte psychiatrische problemen moeten zich tot huisartsenpraktijken wenden en behandeld worden in hun eigen omgeving. Bedden verdwijnen bij Altrecht. Aparte terreinen voor psychiatrische patiënten, zoals in Den Dolder, lopen leeg. Dat leidt volgens Altrecht niet tot meer overlast van verwarde mensen op straat.

Bron: rtvutrecht.nl 

Dit bericht is 2995 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail