Eerste hulp bij acute psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

cursus_ehbo

20 november 2015 – Ggz-organisaties Mondriaan en GGzE starten de training Mental Health First Aid (MHFA). De training leert beroepskrachten bij politie, brandweer of  in het onderwijs, kennis en vaardigheden om eerste hulp te geven aan mensen met ernstige en acute psychische klachten. Er is een grote behoefte aan een dergelijke training: één op de vier Nederlanders krijgt ergens in het leven te maken met psychische problemen. Steeds vaker leidt dat tot ernstige psychische klachten en crisissituaties.

Door de ambulantisering in de psychiatrie maken mensen met een psychische kwetsbaarheid steeds zichtbaarder onderdeel uit van onze samenleving. De kennis over psychische klachten en hoe daarmee om te gaan ontbreekt niet alleen bij de gemiddelde Nederlander, maar ook bij hulpverleners – zoals brandweer en politie – die in toenemende mate te maken krijgen met mensen die psychisch in de war zijn. Mondriaan (Limburg) en GGzE (Eindhoven) willen de hulpverleners ondersteunen met kennis en vaardigheden zodat zij de vaak complexe situaties optimaal voorbereid tegemoet kunnen treden.

Opmerkelijk genoeg worden we allemaal getraind in reanimeren maar niet in het omgaan met psychische problemen”, Roelof Kleppe, Geneesheer-directeur GGzE

MHFA is een training die al in talloze landen over de hele wereld wordt gegeven, maar tot op heden niet in Nederland. GGzE en Mondriaan achten er de tijd rijp voor; de eerste trainers zijn inmiddels opgeleid en klaar om hun kennis door te geven. De introductie van deze training gebeurt gefaseerd. De focus ligt in de eerste fase op beroepskrachten, die in hun werk te maken kunnen krijgen met mensen met psychische klachten. Voorbeelden zijn medewerkers in het onderwijs en bij politie, justitie en brandweer. In een later stadium wordt de cursus breed aan het publiek aangeboden, net zoals nu ook gebeurt bij EHBO cursussen.

MHFA biedt kennis en inzicht en leert de deelnemer hoe om te gaan met iemand die psychische klachten ontwikkelt of in een crisissituatie verkeert. Het begint met het bijspijkeren van algemene kennis: wat zijn stoornissen zoals depressie, psychose en een angststoornis? Wanneer spreken we van een crisis en onder welke omstandigheden kan die zich voordoen? Deelnemers leren de symptomen herkennen, ze leren waar ze hulp kunnen halen en wat ze zelf kunnen doen om de betrokkene bij te staan.  Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. depressie, suïcideproblematiek, angststoornissen, psychose, verslaving en agressief gedrag.

De training is in 2000 in Australië ontwikkeld en wordt momenteel in 23 landen ingezet, waaronder de Verenigde Staten. Ook first lady Michele Obama heeft de training gevolgd. In Groot-Brittannië hebben al meer dan duizend trainers en 85.000 mensen de training gevolgd. Onderzoek wijst uit dat deelnemers zich na voltooiing van de training voldoende toegerust voelen om wanneer nodig hulp te bieden. MHFA blijkt ook de sociale afstand tussen mensen met en zonder een psychische kwetsbaarheid te verkleinen. Dit draagt bij aan de destigmatisering van psychische gezondheidsproblemen.

Voor meer info kijk op https://mhfa.com.au en/of download de app Mental Health First Aid in de iTunes store of Google store.

Bron: ggze.nl 

Dit bericht is 4020 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail