Depressiestudie – live onderzoek: Hoe prikkelbaar bent u?

Facebooktwitterlinkedinmail

12 oktober 2017 – Bent u gevoelig voor omgevingsprikkels zoals pratende collega’s, een boze blik van uw partner, of een serie stoplichten dat op rood staat? En wordt u van die prikkels weleens wat chagrijnig, prikkelbaar, gespannen of ronduit opvliegend? En kan aan uw pupil al afgelezen worden of u een rustig of juist opvliegend type bent? En wat zegt dat over hoe uw hersenen functioneren?

Al deze vragen zijn onderwerp van het live-onderzoek getiteld ‘hoe prikkelbaar bent u?’, dat het Universitair Medisch Centrum Groningen uitvoert op de 25e landelijke publieksdag ‘Hersenen en prikkels’ van de Hersenstichting vandaag in Rotterdam.

In het gelegenheids-‘prikkellab’ onderzoeken UMCG-wetenschappers dr. Marie-José van Tol en Rozemarijn van Kleef hoe bezoekers van de publieksdag onbewust voorrang geven aan negatieve informatie en hoe dit samenhangt met hoe prikkelbaar de bezoekers zijn. Ook meten ze het gedrag van de ogen: waar kijken de bezoekers naar en hoe reageert de pupil daarop? Ondertussen geven de onderzoekers mini-colleges over prikkelbaarheid, gespannenheid, depressie, cognitie, de werking van de hersenen en de pupilreactie.

De Hersenstichting ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar vele hersenaandoeningen en psychiatrische stoornissen. Zo onderzoekt Marie-José van Tol met haar team met steun van een Hersenstichting Fellowship waarom mensen kwetsbaar zijn om vaker depressief te worden, hoe depressie voorkomen kan worden en wat de rol van de hersenen daarbij is. Kijk voor meer informatie over deze studie op www.depressiestudie.com.

Bron: umcg.nl

Dit bericht is 7790 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail