Hoe gaan jongeren om met ‘social distancing’?

Facebooktwitterlinkedinmail

2 april 2020 – Hoe kijken jongeren aan tegen het beleid van ‘social distancing’ en wat doet het met hen? Orthopedagoog Levi van Dam deelt de resultaten van onderzoek uit Duitsland, Italië en China, en start ook zelf een onderzoek naar mentaal welbevinden onder jongeren. Zij kunnen hier online aan meedoen.

De huidige Corona-crisis raakt iedereen op zijn eigen manier. Jongeren liggen daarbij onder een vergrootglas: ze hangen te veel op straat in groepen, houden balkonfeesten en spugen buschauffeurs onder. En o ja, veel van hen zijn single, leven vooral in kroegen en cafés, hierdoor zijn ze nu teruggeworpen op zichzelf en Netflix. En dat alles terwijl onderzoek ons heeft geleerd dat sociale relaties cruciaal zijn voor je mentale welbevinden.

Niet alleen het Corona virus wordt van mens tot mens overgedragen, ook mentaal gedrag wordt door sociale relaties doorgegeven; geluk, depressie, obesitas en roken verspreiden zich via netwerken. Hoe kijken jongeren aan tegen dit beleid van ‘social distancing’ en wat doet het met hen?

Doe mee aan het onderzoek >>

In Duitsland en Italië ondersteunen de meeste jongeren de coronamaatregelen

Onderzoek onder 250 Duitse studenten wijst uit dat de meesten social distancing als maatregel ondersteunen. Of zij het ondersteunen, blijkt onder andere af te hangen van hoeveel oudere mensen zij persoonlijk kennen. Het advies van dit onderzoek is dan ook om deze relaties tussen jong en oud te benadrukken. Hoe dit te doen is nog niet makkelijk, want een derde van de studenten bleek het nieuws te wantrouwen.

Onderzoek in Italië laat zien dat jongeren net zo goed als ouderen geloven dat de maatregels rondom social distancing effect zullen hebben, zoals afstand houden, handen wassen, thuisblijven en het sluiten van niet essentiële winkels.

Het psychologische effect van social distancing, lessen uit China

De meeste jongeren volgen de maatregel dus op, maar wat is het psychologische effect op hen? Een onderzoek onder 7.143 studenten uit China laat zien dat bijna 25% van hen milde tot zware angstproblemen hadden tijdens de coronacrisis. Buiten de stad of bij je ouders wonen en een stabiel familie-inkomen werden als beschermende factoren gezien. Studenten die veel sociale steun ervoeren, hadden sowieso minder last van angsten. Dit komt volgens de onderzoekers omdat het bieden van sociale steun niet alleen de psychologische stress verlaagt, maar studenten ook motiveert om zelf meer om hulp te vragen in deze tijden van tegenslag.

Welke sociale steun kunnen jongeren geven in tijden van een intelligente lock-down?

Hoe sociale steun eruitziet in tijden van een intelligente lock-down is ingewikkeld, want hier is nog geen ervaring mee. We zien wel mooie voorbeelden van nieuwe vormen van contact om ons heen opkomen. Studenten die via beeldbellen op stap gaan met een oudere naar de favoriete plek in de stad. Een werkloze jongeman die zich in quarantaine stelt met een zorgbehoeftige longpatiënt. En het volledig door studenten opgezette platform gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl.

En het kan ook dichterbij en simpeler: bel je oma of die oude buurman van vroeger. Hoe ervaren zij deze periode? En het voelt misschien gek, maar waar ben je juist dankbaar voor in deze periode? Ben je je bewuster van de dingen die je wel hebt of de relaties die belangrijk voor je zijn, spreek dat dan uit.

Onlineonderzoek naar psychisch weerbaarheid van jongeren

Hebben al deze dingen ook effect, word je er psychisch weerbaarder van en kom je er beter mee door deze periode? Dat weten we niet. Doe daarom mee aan ons onlineonderzoek waarbij je om de twee weken een vragenlijst van vijf minuten invult. Hierdoor word jij je bewuster van je mentale welbevinden en help je jongeren in de toekomst om hier beter mee om te gaan.

Doe mee aan het onderzoek>>

Dit artikel is geschreven door Levi van Dam

COVID19 gerelateerd onderzoek waar naar wordt verwezen

  • Onderzoek onder 250 Duitse studenten: Rieger, M. O. (2020). What Do Young People Think about Social Distancing during the Corona Crisis in Germany?. Available at SSRN 3561366.\
  • Onderzoek onder 7.143 studenten uit China: Cao, W., Fang, Z., Hou, G., Han, M., Xu, X., Dong, J., & Zheng, J. (2020). The psychological impact of the COVID-19 epidemic on college students in China. Psychiatry Research, 112934.
  • Onderzoek naar psychische zorg in China tijdens de COVID19 uitbraak: Chen, Q., Liang, M., Li, Y., Guo, J., Fei, D., Wang, L., … & Wang, J. (2020). Mental health care for medical staff in China during the COVID-19 outbreak. The Lancet Psychiatry7(4), e15-e16.
  • Onderzoek naar gezondheidscommunicatie in Italië: Ivchenko, A., Jachimowicz, J., King, G., Kraft-Todd, G., Ledda, A., MacLennan, M., … & Slepoi, F. R. (2020). Evaluating COVID-19 Public Health Messaging in Italy: Self-Reported Compliance and Growing Mental Health Concerns1.

Lees meer over de maatschappelijke impact van corona>>

Bron: uva.nl

Dit bericht is 3633 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail