Hoe beter ademhalen stressklachten kan verminderen

Facebooktwitterlinkedinmail

12 augustus 2020 – Ademhalen gaat vanzelf, maar het gaat niet altijd vanzelf goed. Meditatie en mindfulness zijn bekende manieren om stress te verminderen. Maar beter ademhalen helpt ook, aldus de Volkskrant. 

Ademhalingstips tegen paniek en stress kun je op vele websites terugvinden.  Wim Hof , the Iceman, probeerde aan te tonen dat ademhalingstechnieken zijn weerstand verbeterde en dat hij daardoor beter tegen extreme kou bestand is.  Ademhaling lijkt de nieuwe manier om te kalmeren of bijvoorbeeld  te herstellen van een burn-out.

Ademen gaat vanzelf maar het ademcentrum kan door verschillende oorzaken, zoals ziekte, stress of pijn, ontregeld raken.   Volgens een Britse onderzoek uit 2005 is dat bij ongeveer een op de tien gezonde mensen het geval.  Het ademritme is onregelmatig of is te oppervlakkig.  Dit teveel ademen, vroeger ook wel hyperventilatie (overademen) genoemd, is vooral een bekend symptoom bij een acute paniekaanval.  Chronisch overademen of disfunctioneel ademen, wordt onterecht in verband gebracht met psychische klachten maar treedt ookvaak op na een longontsteking of een klaplong . Daarnaast kan het verband houden met stress.

Normaal heeft een mens elke minuut ongeveer 5 liter lucht nodig. Bij acute hyperventilatie is het adempatroon verstoord en  kan er 50 tot 60 keer zoveel lucht in- en uitgeademd. Dit lijkt vaak tot paniek.  Het te snel ademen kan leiden tot een te laag koolzuurgehalte in het bloed. Om dat te compenseren trekken de bloedvaten in de hersenen samen met als gevolg: duizelingen, tintelingen, wazig zien en hartkloppingen en vaak een intense vermoeidheid. Het gevoel van benauwdheid zorgt ervoor dat mensen nog meer gaan ademen en nog benauwder worden.

Yoga  en mindfulness kunnen helpen om beter te ademen. Voor veel mensen is de tip om eens rustig te gaan zitten, rustig adem te halen, de adembeweging te voelen met de hand op je buik, al heel helpend.

Het verstoorde adempatroon kan met de training van vijf/ zes weken worden genormaliseerd odat het weer automatisch goed verloopt. Ook al is de wetenschappelijke onderbouwing van de trainingsprogramma’s nog dun.  Want hoewel ademen een vitale functie is, maar is er in de medische wereld nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Bron en uitgebreid artikel: volkskrant.nl

Dit bericht is 4415 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail