Vermindert botox de kans op een depressie?

Facebooktwitterlinkedinmail

12 augustus 2020 – De cosmetische behandeling met botox-injecties  zou een gunstige bijwerking te hebben: mensen die ermee zijn behandeld hebben, naar eigen zeggen, minder last van depressies. Dat blijkt uit de analyse onder 40.000 patiënten, die bijwerkingen melden na een behandeling met Botox.  Of deze gunstige bijwerking hieraan is toe te schrijven moet nader onderzocht worden, zo meldt Trouw

De injecties om de rimpels uit het gezicht te verminderen zouden sommige patiënten minder neerslachtig maken. Dat zou kunnen komen doordat de rimpels die er waren een negatieve invloed hadden op de stemming.  Maar Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat het niet uitmaakt waar je de Botulinetoxine, zoals het middel voluit heet, inspuit. Botox wordt namelijk niet alleen gebruikt voor cosmetische doelen, maar bijvoorbeeld ook voor de behandeling van migraine, excessief zweten en incontinentie. En in al deze gevallen gaven de patiënten aan dat zijn minder depressief te zijn. De onderzoekers publiceerden hun bevinden in het vakblad Scientific Reports.

De wetenschappers vonden een duidelijk verschil: een behandeling met Botox zorgde voor een substantiële verlaging van het risico van depressie, maar een goede verklaring is nog niet gevonden.  Het zou kunnen dat Botox wordt getransporteerd naar het zenuwstelsel en daar zijn bijeffect heeft. Maar het kan ook zijn dat de kans op depressie is verminderd doordat Botox het onderliggende probleem heeft verlicht.

Om de verklaring wetenschappelijk aan te tonen starten Amerikaanse wetenschappers een klinisch onderzoek waarin depressieve patiënten worden behandeld met Botox. Niet om rimpels, maar om depressies weg te nemen.

Bron en uitgebreid artikel : trouw.nl

 

Dit bericht is 3246 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail