Mannen pesten online door stress op werk

Facebooktwitterlinkedinmail

22 februari 2018 – Op dagen dat mannen veel stress op het werk ervaren, voelen ze zich kwader en reageren ze zich af door online negatief gedrag te vertonen. Zo blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Terwijl mannen ervoor kiezen om deze negatieve gevoelens online te ventileren, zoeken vrouwen eerder steun bij hun partner of bij vrienden. Dit meldt gezondheid.be.

Voor dit onderzoek van de KU Leuven en Universiteit Antwerpen werden negentig tweeverdieners gedurende één werkweek twee keer per dag bevraagd. Aan de koppels werd gevraagd hoeveel werkstress ze die dag hadden ervaren (bijv. een hoge werkdruk of conflicten met collega’s), hoe ze zich voelden bij hun thuiskomst en hoe ze zich online hadden geuit gedurende de avond (bv. een negatieve reactie online plaatsen of iemand online opvrolijken).

Mannen agressiever online na stress

Op de dagen dat ze veel stress ervaarden op hun werk, kwamen zowel mannen als vrouwen kwader thuis. Opvallend is dat mannen zich vervolgens meer agressief uitten online. Mannen die zich kwaad voelden bij hun thuiskomst, rapporteerden meer negatieve handelingen online te hebben gesteld, zoals anderen uitsluiten of beledigen, negatieve comments plaatsen en beschamende foto’s of video’s van iemand doorsturen.

Onzichtbaarheid online

Omdat we doorgaans veel waarde hechten aan ons werk en het behoud ervan, lijkt het soms beter om frustraties tegenover werk, collega’s of baas niet rechtstreeks op het werk te uiten, aldus de onderzoekers. Een online omgeving kan voor sommigen hierbij een uitweg bieden. Online zijn we niet altijd direct zichtbaar en voelen we ons vaker minder geremd in ons doen en laten. Met andere woorden: online voelen we ons veiliger in het ventileren van onze frustraties. En dit blijkt voor mannen meer dan voor vrouwen het geval te zijn.

Mannen kroppen emoties op

Deze bevindingen zijn in de lijn met eerder onderzoek dat aantoont dat vrouwen vaker steun opzoeken bij hun vrienden of partner om met de stress om te gaan, terwijl mannen vaker hun emoties opkroppen, wat dan weer op termijn agressief gedrag uitlokt. Het is dus mogelijk dat mannen hun kwaadheid onderdrukken tegenover anderen op het werk of thuis, maar deze vervolgens online van zich afschuiven.

Aandacht voor gezonde werkomgeving

Deze studie benadrukt de impact die werk kan hebben op ons dagelijks functioneren en zelfs op ons gedrag thuis. Het is daarom belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan het bevorderen van een gezonde werkomgeving. Daarnaast is het aangewezen om mensen te leren hoe ze met hun negatieve gevoelens moeten omgaan, om te beletten dat deze online tegenover anderen geventileerd zouden worden, bijvoorbeeld via online pesterijen.

Bron: gezondheid.be

Dit bericht is 3833 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail