Amerikaanse psychiater verklaart angst en somberheid vanuit de evolutie

Facebooktwitterlinkedinmail

11 augustus 2020 – De Amerikaans psychiater Randolph Nesse zoekt in zijn nieuwe boek ‘Het nut van angst & somberheid’ naar een verklaring voor psychische pijn vanuit de evolutie, zo meldt de Volkskrant

Volgens Nesse zijn angst en somberheid nuttig, De Amerikaanse psycholoog en psychiater schreef in 1994 samen met de evolutiebioloog George Williams ” Why we get sick”.  Nesse is op zoek naar evolutionaire verklaringen voor het ontstaan van depressies, schizofrenie en angststoornissen.  Uit frustratie omdat de de speurtocht naar de genetische oorzaak bij psychische aandoeningen niet de helderheid brengt waarop werd gehoopt.  ‘Mentale pijn moet zijn geëvolueerd zijn omdat het onze genen hielp te overleven.”

‘Angst is een nuttige emotie. Evolutionair gezien kun je beter een paar keer onnodig in paniek raken dan dat je te laat onderkent dat er gevaar is. Dat vergroot je overlevingskans. Maar angstregulatie is een kwetsbaar systeem en het staat soms te scherp afgesteld.’

Nesse wil dat symptomen in de psychiatrie als angst en somberheid niet worden beschouwd als het probleem zelf maar moeten, net als als pijn en hoesten in de algemene geneeskunde, gezien worden als een nuttig reactie op een probleem.  Gezocht moet worden naar de oorzaak.  Antidepressiva zijn, dus net als pijnstillers, doorbrekers van een vicieuze cirkel  maar behandelaren  moeten zoeken naar de onderliggende oorzaak van deze symptomen.

Nesse ziet depressie niet als een probleem van een ziek of abnormaal brein omdat dit suggereert dat alleen bepaalde mensen een depressie kunnen ontwikkelen. “Evolutionair gezien ontstaan depressieve symptomen als damp tussen wensen en verwachtingen. Neerslachtigheid heeft dus een functie. Het helpt ons te stoppen met het najagen van onbereikbare doelen.”

Het nut van angst & somberheid is vooral het relaas van een psychiater die vragen stelt en op onderzoek uitgaat. Soms geeft Nesse antwoorden op basis van onderzoek. Soms is het bewijs dat hij aanlevert vooral anekdotisch. Geregeld vertelt hij over zijn ervaringen in de spreekkamer. Aan het slot oppert hij de mogelijkheid dat onze gevoeligheid voor psychische stoornissen de prijs is die we moeten betalen voor onze mentale vermogens.

Randolph M. Nesse: Het nut van angst & somberheid. Inzichten uit de evolutionaire psychiatrie. Nieuwezijds; 29,95 euro

Bron en uitgebreid artikel : volkskrant.nl

 

Dit bericht is 4253 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail