Helft diagnose bij mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen klopt niet

Facebooktwitterlinkedinmail

30 mei 2020 – Bij de helft van de patiënten met ernstige psychiatrische stoornissen is in het verleden een verkeerde diagnose gesteld zo blijkt uit een wetenschappelijke onderzoek bij zorgaanbieder GGNet zo meldt Trouw

GGnet, ggz-aanbieder in Gelderland, heeft de diagnoses van honderd patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening twee keer tegen het licht gehouden. De eerste keer in een grootschalig praktijkonderzoek en de tweede keer in een wetenschappelijk onderzoek. Beide onderzoeken lieten hetzelfde resultaat zien – veel diagnoses klopten niet.

Opvallend veel patiënten met de diagnose schizofrenie bleken eigenlijk autisme hebben. Wanen en stemmen blijken overeen te komen met overprikkeling bij mensen met autisme.  Bij twee derde van alle onderzochte patiënten is de behandeling aangepast en de medicatie afgebouwd.  Sommige patiënten slikten veel te veel medicatie waaronder drie soorten antipsychotica of andere medicatie in te hoge doses of in gevaarlijke combinaties. Door  het afbouwen van medicatie daalde het percentage patiënten met ernstige bijwerkingen van 38 naar 23 procent.

Vier op de tien patiënten, die voornamelijk op instellingsterreinen woonden, zijn door het aanpassen van hun behandeling dusdanig hersteld dat ze met ontslag konden. Ze wonen nu in een beschermde woonvorm of zelfstandig met begeleiding.

De GGNet-studie toont het belang van een goede diagnose. De combinatie van een nieuwe diagnose, medicatieafbouw en behandeling volgens de laatste richtlijnen  biedt patiënten weer zicht op een zinvol leven.

Bron en uitgebreid artikel in Trouw.

 

Dit bericht is 8624 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail