Bij GGZ heerst onwetendheid over delen informatie extremisme

Facebooktwitterlinkedinmail

2 juni 2017 – Bij jeugdzorg en GGZ heerst nog veel onwetendheid over het delen van informatie rond extremisme. Dat zegt speciaal rapporteur Naima Azough in De Ochtend op NPO Radio 1. “Natuurlijk zijn er beperkingen door medisch beroepsgeheim, maar vaak is meer mogelijk dan professionals denken.”

Azough is een jaar geleden door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om onderzoek te doen naar preventie van extremisme. In het rapport stelt Azough dat medewerkers van de GGZ en jeugdzorg door hun beroepsgeheim geen gevoelige informatie durven te delen met politie. Het gaat dan vooral over cliënten met extremistische en radicaliserende ideeën. “Ook is er veel onwetendheid over wat deze instanties wel en niet mogen delen”, reageert Azough, die een jaar lang anoniem sprak met professionals van onder meer jeugdzorg, GGZ, politie en leerkrachten.

Signalen extremisme 

Om de preventie van extremisme te verbeteren is het volgens Azough belangrijk om al op te treden voordat zich incidenten voordoen. “Nu gaan hulpinstanties vaak aan de slag wanneer problemen spelen”, stelt de speciaal rapporteur. “Investeer in vredestijd.” Azough pleit ook voor kortere lijntjes tussen jeugdwerkers, leerkrachten en politie. “Daar is nog veel winst te behalen. In sommige gevallen komt het voor dat politie optreedt bij signalen van een jeugdwerker, zonder dat die professional daarvan op de hoogte is. Dat schaadt het vertrouwen van deze jeugdwerkers in de wijk.”

GGZ

De GGZ geeft aan dat belangrijke stappen worden gezet om extremisme te signaleren. “Wij zijn geen opsporingsinstantie, maar we hebben wel de maatschappelijke verantwoordelijkheid om gevaar tijdig te signaleren”, reageert Femme van Leeuwen van de GGZ. “Daarbij maken we een gezonde afweging hetgeen wat we zonder schending van beroepsgeheim kunnen delen. In grote steden werken we daarnaast al goed samen met veiligheidsinstanties.”

Bron en bekijk het gesprek met Naima Azough: nporadio1.nl

Dit bericht is 3761 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail