800.000 euro voor vernieuwend onderzoek naar dwangstoornis (OCD)

Facebooktwitterlinkedinmail

2 juni 2017 – Onderzoeker prof.dr. Odile van den Heuvel ontvangt een VIDI-beurs van € 800.000 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarmee kan zij een innovatief project naar obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) opzetten en zo haar eigen onderzoekslijn neuropsychiatrie verder uitbouwen.

Het onderzoek van Odile van den Heuvel heeft als vertrekpunt dat we mentale ziekten moeten bestuderen vanuit een levensloopperspectief. Van den Heuvel zal onderzoeken hoe verstoorde hersenontwikkeling leidt tot mentale ziekten zoals de obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), en omgekeerd, hoe chronisch verstoorde gedragingen de hersenen doen veranderen door de kracht van herhaling. Zij zal testen hoe magnetische hersenstimulatie bijdraagt aan het trainen van emotieregulatie en gezond gedrag in patiënten met chronische dwang. Het onderzoeksproject gaat over kwetsbaarheid versus weerbaarheid, en over de plasticiteit van het menselijk gedrag en de hersenen, in interactie met de omgeving.

Creatief
Prof.dr. Odile van den Heuvel: “Deze VIDI-beurs stelt me in staat het onderzoek bij OCD écht fundamenteel anders aan te pakken en te investeren in enkele technische ontwikkelingen. Het zal op de langere termijn bijdragen aan preventie van ziekte in jonge mensen en aan meer specifieke en vernieuwende behandelingen. Voor mij persoonlijk betekent de beurs een waardering voor de basis die ik afgelopen jaren heb gelegd en een verdere investering in het team neuropsychiatrie, die de brug vormt tussen de afdelingen psychiatrie, anatomie & neurowetenschappen en neurologie van VUmc. Ik zie er enorm naar uit de onderzoeksgroep uit te breiden met een paar jonge creatieve wetenschappers, die met mij samen deze ambitieuze klus willen aanpakken. Het project past perfect binnen het nieuwe onderzoeksprogramma ‘Compulsivity, Impulsivity en Attention’ (CIA) van het onderzoeksinstituut Amsterdam Neuroscience. Waar ik me ook op verheug is de samenwerking met de Generation R study in Rotterdam, de stad waar ik tussen 1991 en 1998 geneeskunde studeerde.”

De Vidi-beurzen worden jaarlijks door de NWO toegekend en de laureaten kunnen er tot 5 jaar onderzoek mee doen.

Bron: vumc.nl

Dit bericht is 3455 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail