Congres ‘Somberheid en depressie bij kinderen en (jong)volwassenen’

Facebooktwitterlinkedinmail

25 februari 2023 – Op donderdag 29 juni 2023 vindt het congres ‘Somberheid en depressie bij kinderen en (jong)volwassenen’ plaats in Utrecht. Voor deelnemers die het congres liever online bekijken is de startdatum 1 augustus 2023.

Iedereen heeft wel eens een dipje. Dat hoort bij het leven. Maar soms zijn jongeren zo somber dat het een probleem wordt. Wanneer er bijvoorbeeld geen duidelijke reden is waarom iemand verdrietig of somber is. Of wanneer de somberheid na verloop van tijd niet minder of zelfs erger wordt. Soms kunnen somberheid en verdriet zelfs doorschieten in een depressie, al dan niet vergezeld door suïcidale gedachten en gevoelens.

Mensen die langdurig somber of zelfs depressief zijn, ervaren veel lijdensdruk. Datzelfde geldt voor hun omgeving. Want ook partners, kinderen en ouders van mensen die aan een dergelijk stemmingsprobleem lijden, ervaren de nadelige gevolgen daarvan. Hulpverleners hebben dan ook geen eenvoudige taak wanneer van hen gevraagd wordt om deze mensen bij te begeleiden, te behandelen en hun veiligheid te ondersteunen.

Hoe herken je stemmingsproblemen bij kinderen en volwassenen? Hoe verschillen ze van stemmingsstoornissen? Op welke manier kun je deze mensen begeleiden? Hoe signaleer je suïcidaliteit, hoe maak je het bespreekbaar? Hoe differentieer je tussen verdriet, rouw en depressie? En wat als iemand met autisme, een licht verstandelijke beperking of een migratie-achtergrond somberheids- of depressieklachten heeft? Hoe begeleid je depressieve leerlingen binnen school? En wat heeft het gezin of het wijdere sociale netwerk van iemand met stemmingsproblemen nodig qua ondersteuning? Op dit congres over somberheid en depressie delen de sprekers hun kennis, ervaring en visie met betrekking tot dit type vragen. 

Meer…

Sprekers

  • Prof. Dr. Claudi Bockting (Amsterdam UMC) – Stemmingsproblemen bij kinderen en volwassenen?
  • Dr. Erik Jan de Wilde (NJI) – Onderliggende psychiatrische en psychologische dynamiek bij zelfbeschadiging
  • Drs. Fleur Velders (UMC Utrecht) – Jongeren en suïcidaliteit; de kans van het netwerk
  • Dr. Yvonne Stikkelbroek (Universiteit Utrecht) – Werken met de multidisciplinaire richtlijn
  • Dr. Jolanda Douma (Landelijk Kenniscentrum LVB) – Somberheid, depressie en suïcidaliteit bij jeugd met een LVB
  • Borg Vodegel (Koraal) – Somberheid, depressie en suïcidaliteit bij jeugd met een LVB
  • Prof. Dr. Robert Vermeiren (LUMC Curium en Youz) – Sombere kinderen weer toekomst geven: een maatschappelijke opdracht
  • Dr. Denise Bodden (Universiteit Utrecht) – Depressieve klachten bij jongeren signaleren en verminderen

Accreditatie, korting en aanmelding

Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij SKJ, NIP K&J / NVO-OG, FGzPt, Registerplein, Kwaliteitsregister V&V, Register Vaktherapie en LV POH-GGZ.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1530 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail