Gezond voedingspatroon zorgt voor minder fysieke én psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

11 augustus 2021 – Veel mensen denken bij ongezonde eetgewoonten, zoals fastfood of te veel alcohol aan de fysieke gevolgen die het heeft zoals overgewicht en hoge bloeddruk. Maar een gezond voedingspatroon heeft ook positieve effecten op je mentale gezondheid. Het aanhouden van een gezond voedingspatroon is belangrijk, niet alleen om fysieke klachten te voorkomen, maar ook voor je psychische gezondheid, daarom deze 5 tips;

Tip 1: vermijd toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten
Een Amerikaans onderzoek aan de Emory Universiteit in Atlanta heeft aangetoond dat te veel suiker eten ook kan zorgen voor meer depressie, angst en stress. De wetenschappers zeggen dat vooral het veelvuldig eten van fructose tijdens de tienerjaren bepalend is voor de mentale staat later. Fructose is een suiker dat van nature aanwezig is in verschillende fruitsoorten, maar het wordt ook gebruikt als zoetstof in voedingsmiddelen en frisdranken.

Het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel, die vervolgens zorgt voor hogere insulinespiegels. Insuline is een hormoon wat ervoor zorgt dat er meer natrium wordt vastgehouden. Door het vasthouden van natrium stijgt de bloeddruk. Hoge bloeddruk draagt bij aan stressgevoelens.

Kinderen die te veel suiker eten, lopen mogelijk een groter risico om als volwassenen, zwaarlijvig, hyperactief  te worden en last te hebben van leerstoornissen. In plaats van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten te eten kun je beter onbewerkte koolhydraten eten. Deze zijn complex en worden daardoor langzaam afgebroken tot glucose.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die onbewerkte koolhydraten bevatten zijn: volkoren granen, zoete aardappel, quinoa, havermout en zilvervliesrijst.

Tip 2: eet meer groente

 Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groenten te eten terwijl we in Nederland gemiddeld slechts 131 gram groenten eten. Het is lastig om 250 gram groenten te eten. Gebruikers van medicijnen moeten alert zijn op mogelijke vitamine- en mineralentekorten die kunnen ontstaan door langdurig medicijngebruik. Magnesium-, vitamine B12-, kalium-, calcium- en foliumzuurtekorten komen voor.  Een slimme manier om meer kalium binnen te krijgen is daarom het drinken van groentesapjes. Groentesap is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen waaronder kalium, magnesium en calcium die belangrijk zijn voor een goede vochtbalans. Je kunt groentesap overigens niet de supermarkt kopen, dit zal je online moet kopen bij gespecialiseerde groentesapbedrijven zoals HappyJuicy.

Tip 3: eet meer magnesiumrijke voeding

Magnesium lijkt een veilig en effectief middel om een milde tot matige depressie te behandelen. Het vrij verkrijgbare mineraal speelt onder andere een rol bij het bestrijden van ontstekingen, het reguleren van de bloeddruk en is een belangrijk mineraal bij het opbouwen van spieren en botten. Magnesium zit in groene bladgroenten, avocado, zaden, pitten, noten, banaan en vette vis. Groentesapjes zijn ook rijk aan magnesium. 

Tip 4: eet meer voedingsvezels

Voeding met een hoge glycemische index geeft ook meer risico op de ontwikkeling van een depressie. Vezels daarentegen spelen een beschermende rol zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.  In diversen onderzoeken is ook  het positieve effect van vezels op de bloeddruk en het cholesterol aangetoond. Vezels zorgen ervoor dat glucose minder snel opgenomen kan worden. Hierdoor voorkom je een piek in de bloedsuikerspiegel na de maaltijd en kan de insulinespiegel lager blijven. Hierdoor wordt minder vocht vastgehouden en kan de bloeddruk niet gaan oplopen.  Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst,  groente(sap), fruit, peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen en noten.

Tip 5: eet meer omega 3 vetzuren

Er zijn ook duidelijke aanwijzingen dat omega 3-vetzuren een positief effect kunnen hebben in de behandeling van depressieve klachten bij volwassenen en ADHD bij kinderen.  Omega 3 vetzuren houden ook de bloedvaten soepel en zacht. Hierdoor hoeft het hart minder hart te pompen om zuurstof door het lichaam te transporteren. Goede bronnen van omega 3 zijn vette vissoorten, avocado, spruitjes, lijnzaad, chiazaad en walnoten.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2890 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail