Magnesium mogelijk geschikt bij behandeling matige depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juli 2017 – Magnesium lijkt een veilig en effectief middel om een milde tot matige depressie te behandelen. Het vrij verkrijgbare mineraal speelt onder andere een rol bij het bestrijden van ontstekingen, het reguleren van de bloeddruk en is een belangrijk mineraal bij het opbouwen van spieren en botten.

Veilig en effectief
Aan de Universiteit van Vermont werd het effect van magnesiumtabletten op milde tot matige depressies onderzocht. Uit het onderzoek van Emily Tarleton en haar collega’s bleek dat magnesium niet alleen veilig en effectief is, maar ook dat de effecten vergeleken kunnen worden met die van selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s, een vorm van antidepressiva). Dit wordt gerapporteerd in PLoS One.

Deelnemers waren 126 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar oud, van wie 38 procent man. Een deel van de groep kreeg eerst gedurende zes weken 248 milligram magnesium per dag toegediend, later het andere deel. Eens in de twee weken werden alle deelnemers ondervraagd over de symptomen van hun depressie.

Positief en hoopgevend
Het gebruik van magnesium bij de 112 deelnemers resulteerde na zes weken in een significante verbetering van depressie- en angstsymptomen. Dit positieve effect trad relatief  snel – al na twee weken – op. Ook werden de supplementen door alle deelnemers goed verdragen, dit ongeacht hun leeftijd, geslacht of het gebruik van antidepressiva.

“Dit is het eerste gerandomiseerde klinische onderzoek in de VS dat de effecten van magnesiumsupplementen op de symptomen van depressie bekijkt”, zegt Tarleton. “Met hoopgevende resultaten. Ook gezien de grote behoefte die er is aan aanvullende behandelmethodes tegen depressie.” Volgens Tarleton zou verder onderzoek, onder een grotere en meer diverse onderzoeksgroep, dan ook op zijn plaats zijn.

Bron: nedkad.nl

Dit bericht is 37015 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail