Combinatie omega 3/6 vetzuren even effectief als ADHD-medicatie

Facebooktwitterlinkedinmail

Inname van een omega 3/6 vetzuurcombinatie heeft vergelijkbare positieve effecten bij kinderen als ADHD-medicatie (methylfenidaat), een veel voorgeschreven farmaceutisch middel. De effecten van omega 3/6 vetzuren op gedrag- en leerproblemen zijn al eerder aangetoond. Nu zijn ook de effecten van een specifiek voedingssupplement met omega 3/6 vetzuren rechtstreeks tegenover methylfenidaat én een combinatie van het geneesmiddel en vetzuursupplement gezet. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het Journal of Attention Disorder.

In Nederland heeft 2 tot 6% van de kinderen de diagnose ADHD*. ADHD is de meest voorkomende psychiatrische aandoening tijdens de kinderjaren. Kinderen met deze diagnose kunnen zich vaak moeilijk concentreren op school en zijn zeer beweeglijk. Dit heeft bij veel kinderen een negatieve invloed op de schoolprestaties en kan ernstige gedragsproblemen geven.

ADHD-medicatie
ADHD-medicatie methylfenidaat heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Artsen schrijven het middel steeds vaker voor bij kinderen met aandachtstekort met hyperactiviteit (ADHD). In 2011 gebruikten in totaal 38.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot 11 jaar methylfenidaat. Het ministerie van Volksgezondheid pleit dan ook voor het verminderen van het aantal voorschriften van ADHD-medicatie

Nieuw onderzoek
Een groep van 90 kinderen met ADHD in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar heeft deelgenomen aan deze nieuwe studie die twaalf maanden duurde.

Zij werden in drie groepen ingedeeld.

  • Een groep kreeg omega 3/6 vetzuren (558 mg EPA, 174 mg DAH en 60 mg GLA in de bijzondere verhouding 9:3:1).
  • De tweede groep kreeg methylfenidaat (1 mg per kg lichaamsgewicht)
  • De derde groep kreeg een combinatie van beiden (0,8 mg per kg lichaamsgewicht en de vetzuren).

In alle drie de groepen werd een aanzienlijke en significante verbetering van de ADHD-symptomen bereikt. Het effect van methylfenidaat trad sneller in (binnen één maand) dan van de omega 3/6-vetzuren (na drie maanden).

ADD
Het aandachttekort (ADD) was in de vetzuurgroep evenveel verbeterd als in de beide methylfenidaatgroepen.

ADHD
De vermindering in hyperactiviteit was duidelijker in de combinatiegroep dan in de groep die alleen methylfenidaat kreeg en nog sterker ten opzichte van de groep die alleen de vetzuren kreeg .

Na een jaar gaf de groep met de omega 3/6-vetzuren 60% verbetering te zien in ADHD-symptomen (30% of meer vermindering van symptomen).

In de methylfenidaatgroep was dit 80% en in de combinatiegroep 93%.

ADHD-rating schaal
Met de Clinical Global Impressions-Severity (CGI-S)-schaal kan de ernst van de klinische toestand van de patiënt gescoord worden. Deze schaal loopt van 1 (normaal, niet ziek) tot 7 (extreem ziek) en kan gezien worden als een maat voor het algemeen welbevinden.

De CGI-score daalde geleidelijk en gestaag in de vetzuurgroep, terwijl deze score in de methylfenidaatgroep gaandeweg na drie maanden weer iets toenam.

De toevoeging van de omega 3/6-vetzuren aan methylfenidaat gaf aanvankelijk een duidelijk sterkere verbetering dan de vetzuren of methylfenidaat apart. Na twaalf maanden was dat vrijwel gelijk voor de vetzuurgroep en de combinatiegroep.

GCI-score (klinisch)
Bekende bijwerkingen van methylfenidaat zoals gebrek aan eetlust, hoofdpijn en geïrriteerdheid, kwamen aanzienlijk minder voor in de combinatiegroep dan in de methylfenidaatgroep.

Conclusie
De combinatie van methylfenidaat en omega 3/6-vetzuren bleek beter verdragen te worden als alleen methylfenidaat. De onderzoekers concluderen dat de onderzochte combinatie van omega 3/6-vetzuren vergelijkbare resultaten gaven als methylfenidaat. In de studie is gebruik gemaakt van Eye Q omega 3/6-vetzuren.

Voetnoten
* Buitelaar & Kooij 2000; ten Have e.a. 2006; Gezondheidsraad 2000; Polanczyk e.a. 2007; Swanson e.a. 1998

Speciale hoogwaardige vetzuren
Eye Q omega3/6 is al vaker onderdeel geweest van wetenschappelijke onderzoeken naar de werking bij kinderen met gedrag- en leerproblemen.
Eye Q supplementen bevatten natuurlijke hoogwaardige vetzuren uit vis (ansjovis en sardines) en teunisbloemolie (bron van het omega 6-vetzuur GLA) in de ratio van 9:3:1.
De visolie is van hoge kwaliteit. De vis wordt uitsluitend op het zuidelijk halfrond aangetroffen.
Deze visolie bevat, in tegen­stelling tot andere visolie, een natuurlijke hoge verhouding EPA ten opzichte van DHA (3:1). Eye Q Omega 3/6 bevat natuurlijke vetzuren in hun oorspronkelijke staat en wordt niet bewerkt met chemische stoffen. De visolie is gezuiverd en voldoet aan strenge kwaliteitsnormen voor dagelijks gebruik.
Eye Q bevat per soft capsule  400 mg visolie en 100 mg teunisbloemolie. De minimale samenstelling per 2 capsules is 186 mg EPA, 58 mg DHA (omega 3-vetzuren) en 20 mg GLA (omega 6-vetzuur).

Bron: medicalfacts.nl 

Dit bericht is 61158 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail