Meer vezels en minder suiker tegen depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

lage-GI-voeding-controle-bloedsuikerspiegel-1

1 februari 2016 – Voeding met een hoge glycemische index geeft meer risico op de ontwikkeling van een depressie. Vezels daarentegen spelen een beschermende rol!

Het verband werd blootgelegd door een Amerikaans team van specialisten verbonden aan verschillende universiteiten. Zij onderzochten de gegevens van zo’n 70.000 vrouwen die gedurende drie jaar werden opgevolgd. Hun voedingsgewoontes werden in detail onderzocht, vooral wat betreft hun consumptie van koolhydraten (suikers), vezels en graanproducten (volle of geraffineerde).

Voor iedere persoon werd er een globale glycemische index genoteerd: deze index deelt de voedingsmiddelen in in functie van de verhoging van de bloedsuikerspiegel (suikergehalte in het bloed) die ze veroorzaken. Ook de glycemische lading werd bekeken: die houdt tegelijkertijd rekening met de specifieke koolhydratenaanvoer van een bepaald voedingsmiddel en met de hoeveelheid die een normale portie bevat. Dat leidt tot een meer realistische vergelijking.

Uit de resultaten blijkt: hoe hoger de glycemische index, hoe meer het risico op depressie toeneemt. Het verschil tussen de groepen met de laagste index en die met de hoogste bedraagt om en bij de 22%. De risicograad die de koolhydraten veroorzaken, varieert van soort tot soort, maar de toegevoegde suikers zijn de grootste boosdoeners. Een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en volle granen daarentegen heeft een beschermende werking.

Volledigheidshalve moet hieraan nog worden toegevoegd dat de groep met de hoogste glycemische index algemeen gezien ook de minst gunstige BMI (body mass index) heeft. Dit als gevolg van minder fysieke activiteiten en een minder evenwichtige voeding. Het team spreekt over een nieuwe studie die op stapel zou staan en die als bedoeling heeft om uit te zoeken of een voedingsdieet met een lage glycemische index eventueel een ondersteunende oplossing kan bieden om depressie te voorkomen of te behandelen.

Bron: gezondheid.be

Dit bericht is 3595 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail