Is teveel suiker als kind het recept voor problemen op latere leeftijd?

Facebooktwitterlinkedinmail

10 juni 2021 – Kinderen die te veel suiker eten, lopen mogelijk een groter risico om als volwassenen, zwaarlijvig, hyperactief  te worden en last te hebben van leerstoornissen. Dit zou blijken uit een nieuw onderzoek bij muizen onder leiding van QUT en gepubliceerd door Frontiers in Neuroscience.

Een proef met muizen heeft aangetoond dat een dieet met veel suiker vanaf de kindertijd kan leiden tot aanzienlijke gewichtstoename, aanhoudende hyperactiviteit en leerstoornissen
Veel mensen met een ‘westers’ dieet consumeren vier keer zoveel suiker dan aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het onderzoek toonde aan dat er een lager risico is op door suiker veroorzaakte gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen wanneer de muizen een veel kleinere dagelijkse dosis suiker kregen, wat overeenkomt met de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie om de suikerinname door mensen te verminderen.

Een van de hoofdauteurs, QUT-neurowetenschapper Professor Selena Bartlett, zegt dat veel kinderen, adolescenten en volwassenen in meer dan 60 landen een dieet hebben dat bestaat uit meer dan vier keer de aanbevolen hoeveelheid suiker (100 ipv 25 g ) per dag.

“Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de langetermijneffecten van suiker op adolescenten en volwassenen. De langetermijneffecten op cognitieve processen en hyperactiviteit door overconsumptie van suiker zijn niet helder”, zei professor Bartlett.

“Bij ons onderzoek zagen we dat  een langdurige suikerconsumptie (een periode van 12 weken bij de muizen) tot gewichtstoename leidde, maar ook een abnormale en overmatige stimulatie van het zenuwstelsel opwekt. Het verandert ook het geheugen. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met die gerapporteerd in onderzoeken naar aandachtstekortstoornissen en hyperactiviteitsstoornissen.

“Er zouden proeven op mensen moeten worden gedaan, maar de aanname is dat er een verband is met de langdurige overconsumptie van suiker, beginnend op jonge leeftijd, die vaker voorkomt in het westerse dieet, en een verhoogd risico op het ontwikkelen van aanhoudende hyperactiviteit en neurocognitieve stoornissen op volwassen leeftijd. ”

Bron: qua.edu.au

 

 

Dit bericht is 3688 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail