Genieten op korte termijn is onmisbaar voor een gelukkiger leven

Facebooktwitterlinkedinmail

27 juli 2020 – Genieten van activiteiten die niet direct bijdragen aan lange termijndoelen, zoals ontspannen op de bank of lekker eten, draagt minstens zoveel bij aan een gelukkig leven als zelfdiscipline, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Zürich en de Radboud Universiteit. De onderzoekers pleiten daarom voor meer waardering voor hedonisme in de psychologie. Ze publiceren erover op 27 juli in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin.

In de wetenschappelijke literatuur is er al veel bekend over hoe we beter kunnen worden in het nastreven van lange termijndoelen in ons leven, zoals fitter of gezonder worden. De gangbare opvatting is hierbij dat zelfcontrole helpt bij het prioriteren van lange termijndoelen boven tijdelijk plezier en dat als je goed bent in zelfcontrole, dit meestal zal resulteren in een gelukkiger of succesvoller leven.

Maar het is tijd voor een nieuw geluid, aldus Daniela Becker, psychologieonderzoeker aan de Radboud Universiteit. ‘Zelfcontrole is natuurlijk belangrijk, maar hedonisme, oftewel genot op de korte termijn, moet net zoveel aandacht krijgen in het onderzoek naar zelfregulatie.’ Hedonisme draagt namelijk minstens zoveel bij aan een gelukkig leven op de lange termijn als zelfcontrole, blijkt uit het onderzoek.

Zonder afleiding genieten
Aan de hand van vragenlijsten hebben Becker (Radboud Universiteit) en Katharina Bernecker (Universiteit van Zürich) in kaart gebracht of mensen verschillen in hoe goed ze zijn in het nastreven van hedonistische doelen. Ze ontwikkelden een schaal die laat zien in hoeverre mensen daadwerkelijk kunnen genieten als ze er bijvoorbeeld voor kiezen om een serie te kijken op de bank in plaats van te gaan sporten.

‘Sommige mensen hebben tijdens zo’n activiteit last van afleidende gedachtes over dingen die ze op dat moment beter zouden kunnen doen. Dan lig je op de bank en wil ontspannen maar blijf je de hele tijd afvragen of je niet toch beter had kunnen sporten. Dat ondermijnt hun doel op dat moment, namelijk ontspanning’, zegt Becker. ‘We zagen in ons onderzoek dat mensen die goed kunnen genieten op zo’n moment over het algemeen een hoger welzijn hebben. Vergeleken met wat er in de literatuur bekend is over het vermogen tot zelfdiscipline, blijkt dat vermogen tot hedonisme minstens dezelfde hoeveelheid effect heeft op geluk.’

Meer is niet beter
Bernecker: ‘Het nastreven van hedonistische en lange termijndoelen hoeft niet met elkaar in conflict te staan. Ons onderzoek laat juist zien dat beide belangrijk zijn en elkaar kunnen aanvullen in het bereiken van welzijn en gezondheid. Het gaat dus meer om het vinden van een goede balans tussen de twee.’

Het is belangrijk dat dit inzicht ook meegenomen wordt in hoe er gekeken wordt naar bijvoorbeeld thuiswerken, volgens de onderzoekers. ‘De omgeving waar je normaliter uitrust is ineens ook geassocieerd met werk, wat kan leiden tot meer afleidende gedachtes, waardoor je minder goed kunt uitrusten’, aldus Bernecker.

Dat simpelweg méér ontspannen, lekker eten en de kroeg ingaan met vrienden automatisch zorgt voor meer geluk is helaas niet zo. ‘Er werd altijd gedacht dat hedonisme, in tegenstelling tot zelfdiscipline, de gemakkelijkere keuze is. Maar echt genieten van deze keuze, dat is door die afleidende gedachtes dus eigenlijk nog niet zo simpel voor iedereen. Meer is dus niet persé beter’, zegt Becker. ‘Door bijvoorbeeld bewust genotsmomenten in te plannen en dit goed af te bakenen zou je er meer uit kunnen halen. Maar hier is eerst verder onderzoek voor nodig.’

Publicatie
Bernecker, K., & Becker, D. ‘Beyond self-control: Mechanisms of hedonic goal pursuit and its relevance for well-being’. Personality and Social Psychology Bulletin.

Bron: ru.nl

Dit bericht is 6175 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail