Blokhuis kondigt landelijke hulplijn voor meldingen verward gedrag aan

Facebooktwitterlinkedinmail

27 september 2018 – Er komt een landelijk telefoonnummer voor mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt. Dat heeft het Schakelteam Personen met verward gedrag bekendgemaakt. Het Schakelteam heeft de toezegging van het nieuwe nummer gekregen van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Maar welk nummer het gaat worden en wanneer het er is, is nog niet bekend. 

Het nieuwe nummer wordt gekoppeld aan regionale meldpunten, die snel de juiste ondersteuning moeten regelen. ,,Dit is een geweldig stap vooruit voor iedereen die zich bekommert om iemand maar niet weet waar snel deskundige hulp is te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel mensen gaat helpen”, zegt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam. Nu komen er elke dag veel meldingen over verwarde mensen bij 112 binnen. Daar is dit alarmnummer niet voor bedoeld.

Van alle gemeenten verwacht twee derde per 1 oktober een goed werkende aanpak te hebben voor mensen met verward gedrag. Maar een derde heeft dat dus nog niet, blijkt uit het eindrapport van het Schakelteam. Daarin komt ook naar voren dat de ‘ketenpartners’ (cliënt- en familieorganisaties, woningcorporaties, politie en justitie en zorgorganisaties) nog veel verbeterpunten zien. Zo moet er een blijvende regeling komen voor passend vervoer van verwarde mensen, de locaties waar ze worden beoordeeld en voor meld- en adviespunten die 24 uur per dag open zijn.

Het Schakelteam stopt op 1 oktober met zijn werkzaamheden. Het werd in 2016 in het leven geroepen om een brede aanpak op te zetten voor mensen die verward gedrag vertonen, ook als die strafbare feiten hebben gepleegd, gevaarlijk lijken, zorg mijden en geen eigen netwerk hebben.

Hoes zei eerder dat mensen hun ogen open moeten blijven houden voor mensen in de omgeving die mogelijk verward gedrag vertonen. “Pas als een verward persoon wordt gezien, kan het herstel beginnen”, zei hij.

Het betekent volgens de politicus echter niet dat hulpverlening niet meer nodig is. Volgens hem is naar elkaar omkijken en het signaleren van verward gedrag pas het begin.

Bron: telegraaf.nl / nu.nl

Dit bericht is 3125 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail