Bipolaire stoornis bij jongeren vaak niet herkend

Facebooktwitterlinkedinmail

blog-deelgenoten-bipolair

22 augustus 2016 – Ongeveer 10% van de patiënten in Engeland die antidepressiva tegen depressie of angst krijgen voorgeschreven hebben een  niet gediagnosticeerde bipolaire stoornis, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leeds.

Bipolaire stoornis openbaart zich vaak met een depressie en kan moeilijk worden vastgesteld. Mensen herkennen zelf de manische periodes met symptomen zoals veel energie, heel actief, meer zelfvertrouwen,  heel spraakzaam , snel afgeleid niet als significant en vertellen hun huisarts er niet over.

Dit kan tot gevolg hebben dat niet de juiste behandeling wordt ingezet, zoals het voorschrijven van antidepressiva zonder stemmingsstabiliserende medicatie, waardoor het risico van stemmingswisselingen groter wordt.

Het onderzoek wees uit dat onder mensen tussen de 16 en 40 jaar oud die  antidepressiva voor depressie of angst voorgeschreven kregen , ongeveer 10% een niet herkende bipolaire stoornis had. Dit waren vaker de jongere patiënten en degenen die meer ernstige episodes van depressie melden. Het onderzoek beveelt aan dat behandelaren  de levensgeschiedenis van de patiënten  met angst of depressie, vooral jongere patiënten en degenen die het niet goed doen, goed te bekijken voor aanwijzingen  van een bipolaire stoornis voor een betere behandeling en een sneller herstel.

Dr Tom Hughes van de Universiteit van Leeds, zegt: “Bipolaire stoornis is een ernstig probleem, met een hoge mate van invaliditeit en een risico op suïcide. Het kan bij depressieve patiënten gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Onder-diagnose en over-diagnose van ziektes geeft problemen. Ik hoop dat dit onderzoek bijdraagt aan een betere erkenning van deze belangrijke en invaliderende aandoening. ”

Bron: psypost.org

Dit bericht is 7721 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail