‘Gameverslaving’ wordt wellicht erkend als psychische stoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

2 januari 2018 – Zit je urenlang vastgenageld aan je controller, heb je last van slaapgebrek en leef je in een sociaal isolement? Grote kans dat je last hebt van een gameverslaving. Deze verslaving wordt ook wel internetgamestoornis genoemd en werd tot nu toe niet officieel erkend als stoornis. Volgens de wereldgezondheidorganisatie kan hier echter snel verandering in komen. Gameverslaving wordt wellicht opgenomen in de 11e versie van de Internationale Classificatie van Ziekten (ICD11), zo meldt Vance.nl

Drie eigenschappen
Volgens de proefversie wordt gamegedrag erkend als stoornis als het overeenkomt met drie eigenschappen.
1. Als een persoon geen controle meer heeft over zijn of haar gamegedrag.
2. Als een persoon gamen meer prioriteit geeft dan interesses en activiteiten.
3. Als iemand blijft gamen ondanks de negatieve gevolgen ervan.

Als gameverslaving wordt erkend als officiële stoornis, komt het naast verslavingen als gokken, alcohol, cafeïne, nicotine en marihuana te staan. Een gameverslaving kan verschillen van Candy Crush op je telefoon spelen tot urenlang achter een gamecomputer zitten. Met de opname van gameverslaving in de lijst met stoornissen kunnen doktoren voortaan makkelijker een diagnose vaststellen bij patiënten.

Voor- en nadelen
Er wordt binnen de psychologie gemeenschap al enige tijd gedebatteerd over het erkennen van gameverslaving. Het is namelijk moeilijk te zeggen of iemand slechts veel tijd aan iets besteedt of daadwerkelijk lijdt aan een verslaving. Om die reden moeten wetenschappers een duidelijke scheidingslijn kunnen aantonen tussen niet-verslaafden en mensen die significant lijden aan de gevolgen van excessief gamen. Zo vertelt een groep wetenschappers in een onderzoek in de Journal of Addictive Behavior.

Naast het wel of niet verslaafd zijn aan gamen, kunnen games ook gebruikt worden als ontsnapping aan een andere stoornis. Zo is iemand die lijdt aan depressie of angst wellicht sneller geneigd zich tot games of alcohol te richten, om symptomen te verlichten. Aan de andere kant kan gamen ook juist leiden tot positieve gevolgen. Het kan bijvoorbeeld stress verlichten, oplossingsvermogen stimuleren en oog-hand coördinatie versterken. Aldus Bruce Lee, professor van internationale gezondheid.

Ondanks de voordelen kunnen mensen moeite hebben met het vinden van een gezonde balans in hun gamegedrag. Wetenschappers proberen nog steeds hun vinger te leggen op de daadwerkelijke risico’s en effecten van gamen. Gameverslaving bestaat namelijk pas sinds de introductie van het internet. Naarmate steeds meer mensen toegang krijgen tot het wereldwijde Web, wordt het een steeds groter probleem. Wil jij weten of je gamegedrag gevaarlijk is? Kijk dan hier voor de symptomen en tips om de verslaving te minderen.

Bron: vance.nl

Dit bericht is 7154 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail