7 redenen waarom je moet minderen met social media

Facebooktwitterlinkedinmail

10 februari 2017 – Onze aandacht wordt massaal overgenomen door beeldschermen. De grootste boosdoener: social media. Volgens de wetenschap kan de schade aan je geest en denkvermogen zelfs behoorlijk grote vormen aannemen. De onderstaande klachten zijn inmiddels bekend en worden gestaafd met verschillende onderzoeken, zo meldt manners.nl.

Het wakkert narcisme aan
Hoewel elke jonge generatie gebukt gaat onder een dikke laag kritiek – vroeger was je des duivels als je naar popmuziek luisterde -, wordt de hedendaagse kritiek van de oudere generatie onderschreven door tientallen studies en wetenschappelijke artikelen: overmatig gebruik van social media gaat hand in hand met narcisme, oftewel schaamteloze zelfpromotie. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat een hogere activiteit op social media te koppelen is aan mindere sociale skills in het echte leven.

Het verhoogt de kans op een eetstoornis
Ho, wacht, niet alleen vrouwen zijn hier een slachtoffer van. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat mannen die veel met social media bezig zijn twee keer meer kans hebben op het krijgen van een eetstoornis. De oorzaak? Een slecht zelfbeeld door de confrontatie van het perfecte leven dat op social media wordt gecreëerd.

Het versterkt groepsdruk en eenduidige meningsvorming
Als je dacht dat het gebruik van social media alleen maar gaat om het kanaliseren van je eigen persoonlijkheid, heb je het mis. Volgens dit onderzoek zorgen de platformen juist voor groepsdruk om een bepaalde mening of visie te vormen wanneer het gros van de mensen aangeeft het eens te zijn met een bepaalde mening. Je gedachten worden dus sterk beïnvloed door de massa, zonder een complete context te vormen.

Het kan je relatie beschadigen
Dit is geen hogere wiskunde, maar onderzoekers bevestigen het nu ook: hoe vaker een smartphone aanwezig is binnen een relatie, hoe vaker er ruis ontstaat binnen een relatie.
Manners social media kan voor kwalen zorgen

Het kan depressies veroorzaken
Onderzoekers van de University of Pittsburgh vonden bij een groep vrijwilligers een directe relatie tussen de hoeveelheid tijd die men op social media doorbracht en depressieve gevoelens.

Het heeft invloed op je werkzaamheden
Ook dit is geen hogere wiskunde, maar toch het vermelden waard. Uit een grootschalig onderzoek met elfduizend deelnemers werd één ding heel duidelijk: social media hebben een grote invloed op de kwaliteit en kwantiteit van onze werkzaamheden. Wil je doelen behalen? Begin dan met het negeren van social media tijdens werkzaamheden.

Het vermindert je geestelijke ontwikkeling
Tijdens een onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of the Royal Society Interface, vroegen wetenschappers zich af of social media invloed heeft op ons vermogen om informatie te begrijpen en te verwerken. Honderd vrijwilligers die actief zijn op social media werden voor een langere periode gevolgd en onderzocht op hun denkvermogen. Hoewel social media helpen in het vormen van een antwoord op complexere vragen, houdt actief gebruik de ontwikkeling van intuïtief denken of relativeren alleen maar tegen. Het enige wat social media wél doen, is onze concentratie verslappen.

Bron: manners.nl

Dit bericht is 15482 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail