Alcoholverslaving neemt toe tijdens de coronacrisis 

Facebooktwitterlinkedinmail

30 april 2021 – Verslavingsartsen hebben al eerder hun zorg over de mogelijke gevolgen van de coronacrisis voor alcoholisme in ons land uitgesproken. Wanneer men kijkt naar eerdere epidemieën wereldwijd, dan wordt duidelijk dat de klap voor de geestelijke gezondheidszorg pas later komt. Vaak pas als de epidemie of in dit geval de pandemie tot een einde is gekomen.

Inmiddels zijn we al meer dan een jaar gebonden aan strenge maatregelen. Waar dit in maart 2020 nog wel gerelativeerd kon worden, heeft de enorme strenge lockdown eind 2020 en begin 2021 er bij veel mensen ingehakt. Vooral op mentaal vlak. Experts zijn bang dat dit leidt tot een geheel nieuwe golf, maar dan in de geestelijke gezondheidszorg. Alcoholisme zal toenemen, maar waarom en in welke mate?

Groep stille alcoholisten 

Het grote gevaar tijdens de huidige crisis ligt hem in het feit dat veel alcoholisten onopgemerkt zullen blijven tot de samenleving weer geheel opent. Normaal gesproken is er enige vorm van sociale controle. Men moet gewoon naar het werk, heeft sociale contacten en komt regelmatig buiten. Momenteel kijkt niemand gek op als je minder afspreekt met vrienden of familie, vanuit huis werkt (of zelfs helemaal niet kan werken) en minder buiten aanwezig bent. Pas wanneer de samenleving opent en de verwachtingen bij worden gesteld, zal het pas opvallen dat een enkeling niet meer het leven op kan pakken zoals voorheen. Zij zijn zonder dat de omgeving het echt goed en wel door kon hebben in een enorme verslaving weggezakt. Deze groep stille alcoholisten zullen dus naar verwachting pas boven komen zodra de crisis beëindigd is.

Hulp in tijden van corona 

Alcoholverslaving hulp lijkt bovendien ook een stuk minder vanzelfsprekend in tijden van corona. Iedereen wordt dagelijks overspoeld met nieuwsberichten waaruit blijkt dat de zorg het enorm zwaar heeft. Verhalen over mensen die wellicht geweigerd worden en minder belangrijke behandelingen die uitgesteld worden voeren de boventoon. Hierdoor kan men misschien ook gaan denken dat de verslavingszorg minder mensen aanneemt.

Niets is echter minder waar. Ook in tijden van corona staan verslavingsinstellingen gewoon nog voor de mensen klaar. Soms gebeurt dit wel op ietwat andere wijze. Zo worden bepaalde behandelingen soms digitaal uitgevoerd en het contactmomenten daarmee beperkt. Wel zullen de echte zware verslavingen en afkicken onder begeleiding gewoon nog als vanouds in de kliniek gebeuren. Ook in tijden van corona is er dus nog genoeg hulp beschikbaar.

Waarom meer mensen alcohol drinken tijdens de coronacrisis 

Maar waarom zijn toch steeds meer mensen naar de fles gaan grijpen tijdens deze crisis?

Op de eerste plaats uit verveling. Veel van ons alledaagse leven is niet meer zo vanzelfsprekend meer. Even een dagje weg, vrienden bezoeken, een terrasje bezoeken.. het is niet meer als voorheen. We zitten veel meer aan huis gekluisterd. Hierdoor neemt ook de verveling toe. Daardoor zijn meer mensen gaan snoepen, maar ook gaan drinken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar wel als je hier langzaam afhankelijk van begint te raken.

Daarnaast is er natuurlijk ook de onzekerheid die een belangrijke rol speelt. Veel mensen zijn werkloos geworden en kampen met angstgevoelens over de toekomst. Jongeren zitten aan huis gekluisterd en weten niet hoe het verder moet. Sommige mensen zien zelfs geen lichtpuntjes meer aan de horizon en geloven niet dat we ooit nog terug zullen keren naar het ‘oude normaal’. Deze angstgevoelens kunnen ervoor zorgen dat men zichzelf verdooft met bijvoorbeeld alcohol. Een gevaarlijke combinatie. Want wanneer je drinkt om je gevoelens te verdoven, dan is de kans groot dat je hier sneller afhankelijk van wordt.

Experts waarschuwen dan ook dat het alcoholisme in ons land goed in de gaten moet worden gehouden. Zeker in combinatie met de gezondheidsrisico’s die corona teweeg brengt. Bovendien moet hulp bij alcoholisme toegankelijker worden. Hoe meer mensen weten dat deze hulp er nog altijd is, hoe kleiner de kans dat de geestelijke gezondheidszorg ná de coronacrisis overspoeld wordt met hulpvragen.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2431 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail