Gezocht in het hele land: 663 psychiaters (m/v)

Facebooktwitterlinkedinmail

30 december 20717 – Voor honderden banen in de psychiatrie zijn geen vaste krachten meer te vinden. De dag voor de kerstvakantie stonden er 663 vacatures voor psychiaters open. Vooral ggz-instellingen zitten met de handen in het haar.

Toch zijn er in Nederland voldoende psychiaters: zo’n 3700 in totaal. Het probleem is dat zij niet willen werken op die plekken waar de vacatures openstaan. Zij kiezen liever voor een eigen praktijk en minder zware zorg. Of zij verlaten instellingen omdat zij vinden dat zij daar hun vak niet optimaal kunnen uitoefenen, blijkt uit een analyse van de NOS.

Wachttijden
De vele lege plekken raken patiënten direct, omdat wachtlijsten moeilijk kunnen worden weggewerkt. De wachttijden zijn op dit moment onder meer lang voor mensen met autisme, persoonlijkheidsstoornissen en trauma’s.

Een ander probleem is dat steeds wisselende gezichten de behandeling negatief kunnen beïnvloeden. Instellingen zien zich gedwongen dure tijdelijke psychiaters in te huren, die vrij snel daarna weer ergens anders gaan werken.

Dit drijft tevens de kosten van de zorg op, meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vorige week in een rapport. “Ik heb hier zzp’ers aan de slag die op deze manier meer verdienen dan ik”, stelt de directeur van een ggz-instelling.

Openstaande vacatures zijn overal in het land, maar met name buiten de Randstad is de nood hoog. Ggz-instelling Emergis in Zeeland kent verhuisbonussen van 20.000 euro en ook in Friesland zijn er ‘aanbrengpremies’ van 1500 euro voor iedereen die succesvol een psychiater aandraagt.

“We doen ons best om aantrekkelijk te zijn, bijvoorbeeld door flexibele uren te bieden, of te helpen met huisvesting of de kinderopvang”, vertelt psychiater en bestuurder Ton Dhondt van GGZ Friesland. “Maar we moeten onze tekorten momenteel opvangen door zzp’ers die niet in dienst willen. Dat is een groot probleem, want die zijn duur en gaan weer weg. Ook kunnen ze allerlei eisen stellen, bijvoorbeeld dat ze geen crisisdiensten werken. Het personeel in loondienst begint zich af te vragen of zij geen gekke henkie zijn dat ze wel in vaste dienst blijven.”

Lees de rest van het het artikel op NOS.nl

Dit bericht is 3408 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail