Drie groepen thuiswerkers die worstelen met eenzaamheid

Facebooktwitterlinkedinmail

21 oktober 2020 – Veel werkende Nederlanders werken nu thuis. Contact met collega’s gaat alleen nog via een beeldscherm of telefoon.  Sinds de overheid aandrong dat werkgevers hun personeel alleen nog naar kantoor te laten komen als het niet anders kan. Hoelang houden we thuiswerken nog vol en welke groepen hebben daar het meeste last van?

Gijs Coppens is gz-psycholoog en onderzoekt voor platform OpenUp.care de impact van het coronavirus op de mentale gesteldheid van werkende Nederlanders. In oktober werd onder 1.048 mensen een representatieve steekproef gedaan. “33 procent van hen is angstiger ten gevolge van de maatregelen. En maar liefst 60 procent mist de sociale activiteiten en contacten.”

De drie groepen thuiswerkers die het meest met eenzaamheid worstelen zijn;

  • De millennials, mensen die tussen 1981 en 1996 geboren zijn. Opgevoed met het idee dat de wereld maakbaar is. Als er iets tegenzit, zijn ze eerder vatbaar voor teleurstelling. Ze zijn gewend met een uitgebreid sociaal netwerk waar ze momenteel moeilijker mee kunnen afspreken.
  • Alleenstaande mannen van boven de vijftig – een groep die met name het sociale aspect van de werkvloer mist. Mannen van die leeftijd hebben meer moeite met het organiseren en onderhouden van sociale contacten.
  • Mensen in gezinnen waarin de spanning oploopt.  Feitelijk zijn ze niet alleen maar het thuiswerken in een gespannen sfeer, doordat structuur is weggevallen, maakt wel eenzaam. .

Het digitaal contact kan nooit helemaalhet fysieke contact vervangen volgens Coppens. “Juist het niet-functioneel contact is cruciaal voor de mentale gezondheid: een spontane glimlach of een grap in de wandelgangen.”

Bron en uitgebreid artikel: nu.nl 

 

Dit bericht is 5564 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail