Depressiviteit trekt ook fysiek een wissel op mensen

Facebooktwitterlinkedinmail

22 oktober 2020  – Depressiviteit wordt vaak in eerste instantie gezien als een psychische aandoening. Het zit tussen de oren, zegt men dan. Hoewel er zowel psychische als fysieke oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan een depressie, is het wel degelijk zo dat de gevolgen van een depressie niet alleen psychisch maar ook fysiek zijn. We bespreken een aantal manieren waarop een depressie zijn weerslag kan hebben op je lichaam.

Een depressie kan leiden tot een verminderde eetlust. Dat hangt samen met het algehele verminderde plezier in het leven, maar ook met vermoeidheid. Een verminderde eetlust kan ertoe leiden dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Daardoor kunnen mensen met een depressie aanmerkelijk gaan afvallen zonder dat ze hier bewust mee bezig zijn, soms tot ongezonde proporties die doen denken aan anorexia. Een tekort aan voedingsstoffen zorgt op zichzelf ook weer voor vermoeidheid, waarmee je in feite in een neerwaartse spiraal terechtkomt. 

Aankomen door eetbuien en alcohol

Het gebeurt ook regelmatig dat mensen die last hebben van depressiviteit op zoek gaan naar de dingen in het leven waar ze zich – kortstondig – wel prettig door voelen. Dat kan zich uiten in eetbuien en het eten van ongezonde voeding. Zo heeft iemand namelijk nog iets van genoegdoening, hoewel dit natuurlijk zeer nadelige gevolgen voor het lichaam kan hebben. Daarom kan iemand met een depressie juist ook heel erg aankomen. Dat kan ook als gevolg van alcoholinname zijn. Het is namelijk ook niet ongewoon voor mensen die zich depressief voelen om zichzelf te verdoven. Alcohol kan negatieve gedachten en gevoelens tijdelijk doen verdwijnen. Niet alleen kun je van veel alcohol drinken flink aankomen, je kunt er ook verslaafd aan raken. Dit zijn dan ook belangrijke signalen voor de buitenwereld om op in te grijpen.

Verminderd libido

Zowel bij mannen als bij vrouwen kan een depressie voor een verminderd libido zorgen. Zin in seks kan nu eenmaal snel verdwijnen als je je de hele tijd alleen maar moe voelt. Het kan er ook toe leiden dat het lichaam niet goed meer meewerkt als je wel probeert seks te hebben. Bij vrouwen kan dat een verminderde lubricatie van de vagina zijn en bij mannen een erectiestoornis of moeite met klaarkomen. Bij mannen moet in dit geval gelet worden op een mogelijk verband met een testosterontekort, dat kan ook kan leiden tot depressieve buien en de klachten die we hier noemen. Overigens kan ook juist de behandeling van een depressie zorgen voor verminderd libido en het minder goed meewerken van het lichaam, omdat je bij het gebruik van antidepressiva emotioneel wat ‘afgevlakt’ wordt. Zo kan depressiviteit ook zeer nadelige gevolgen hebben voor een relatie.

Moeite met slapen

Vermoeidheid wil niet zeggen dat je daardoor ook makkelijk kunt slapen. Veel mensen die kampen met depressiviteit hebben juist moeite met het vinden van de nachtrust. Het gevolg daarvan is dat het lichaam onvoldoende uitrust, wat op de duur zorgt voor nog meer vermoeidheid overdag. Zo wordt het hele functioneren uiteindelijk zeer negatief beïnvloed.

Een depressie kan iedereen overkomen, hoewel sommigen er meer aanleg voor hebben. Als je het je overkomt of je ziet het een ander overkomen, zorg dan voor adequate hulp. Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen de gevolgen van een depressie groter zijn dan in eerste instantie lijkt.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1886 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail