Eenzame oude man met depressie gaat eerder dood

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, bejaarde, oud, somber

3 juni 2016 – Oudere mannen met een depressie gaan eerder dood als zij daarnaast ook nog eenzaam zijn. Voor oudere vrouwen maakt de combinatie van eenzaamheid en een depressieve stoornis geen verschil op de overleving. Tot die ontdekking komen Tjalling Holwerda (Arkin en VUmc) en zijn collega’s van de Longitudinal Ageing Study Amsterdam (Br J Psychiatry 2016; online 21 april), zo schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 

De studie volgde 2878 Nederlandse ouderen die in 1992 gemiddeld 70 jaar waren. Na 19 jaar was 64% van hen overleden. Bij aanvang van de studie stelden de onderzoekers vast of de deelnemers leden aan een depressieve stoornis en of zij eenzaam waren. Daarbij onderscheidden zij ‘sociale’ van ‘emotionele eenzaamheid’. Sociale eenzaamheid is het ontbreken van betekenisvolle sociale contacten en een sociaal netwerk; mensen die emotioneel eenzaam zijn ervaren een tekort aan intieme contacten en gehechtheid.

Sociale eenzaamheid kwam significant meer voor bij de mannelijke deelnemers (25 vs. 21%), emotionele eenzaamheid meer bij de vrouwen (33 vs. 23%). Voor beide types eenzaamheid geldt dat de combinatie met depressie bij mannen leidt tot overmatige sterfte. De auteurs verklaren dit doordat depressie en eenzaamheid elkaar negatief beïnvloeden: wie depressief is verliest sociale contacten en vereenzaamt, terwijl eenzaamheid weer kan leiden tot depressieve gevoelens en een slechtere prognose. Voor het verschil tussen mannen en vrouwen hebben Holwerda en zijn collega’s geen directe verklaring, behalve dat mannen genetisch en immunologisch anders reageren op stress dan vrouwen.

Hoe dan ook, bij de behandeling van depressieve mannen is het belangrijk om vast te stellen of zij ook eenzaam zijn. Zo ja, dan moet de behandeling niet alleen gericht zijn op het verminderen van depressieve symptomen, maar ook op verbetering van het sociale netwerk en interpersoonlijke relaties.

Bron: ntvg.nl 

Dit bericht is 3421 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail