Eenzaamheid is een belangrijke oorzaak van depressie bij ouderen

Facebooktwitterlinkedinmail

21 november 2020 – Eenzaamheid is een belangrijke oorzaak voor 18% van de depressies onder 50-plussers in Engeland, zo blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van UCL-onderzoekers. De bevindingen, gepubliceerd in Research paper in The Lancet Psychiatry laten zien dat bijna een op de vijf gevallen van depressie bij ouderen kan worden voorkomen als eenzaamheid wordt verminderd. 

De onderzoekers ontdekten dat de subjectieve ervaring met eenzaamheid  in belangrijke mate  bijdraagt aan de ontwikkeling van een depressie, onafhankelijk van meer objectieve omstandigheden zoals sociaal isolement. Dr. Gemma Lewis (UCL Psychiatry) zei: “We ontdekten dat de vraag of mensen zichzelf als eenzaam beschouwden een grotere risicofactor was voor depressie dan hoeveel sociale contacten en steun ze hadden. De resultaten tonen aan dat het niet alleen gaat om tijd doorbrengen met andere mensen, maar ook om zinvolle relaties en gezelschap te hebben. ”

De onderzoekers bekeken de gegevens van 4.211 deelnemers van de Engelse Longitudinal Study of Aging, van 52 jaar en ouder, die gedurende een periode van 12 jaar met regelmatige tussenpozen vragen hadden beantwoord over hun ervaringen met eenzaamheid, sociale betrokkenheid en sociale steun, evenals vragen over  depressieve symptomen .

Om de eenzaamheid te meten, kregen de deelnemers drie vragen over gebrek aan gezelschap, zich buitengesloten voelen en zich geïsoleerd voelen, en hun antwoorden werden gecombineerd weergegeven met een eenzaamheidsscore op een zevenpuntsschaal. Elke toename van één punt op de eenzaamheidsschaal kwam overeen met een verdubbeling van het risico op depressie. De onderzoekers verklaarden stelden bij de start van het onderzoek de mate van depressie en eenzaamheid vast, om de kans te verkleinen dat depressie de oorzaak zou zijn voor de toenemende gevoelens van eenzaamheid die werden gemeld.

De onderzoekers ontdekten dat depressieve symptomen in de loop van de tijd toenamen bij mensen met een grotere eenzaamheid, wat suggereert dat eenzaamheid leidde tot toekomstige depressies. Als onderdeel van hun analyse onderzochten de onderzoekers het deel van de depressie dat te wijten was aan eenzaamheid, en ontdekten dat 18% van de gevallen van depressie kon worden toegeschreven aan eenzaamheid (vergeleken met een jaar eerder).

Auteur Siu Long Lee, die het onderzoek leidde, zei: “Mensen  die werken met ouderen die aangeven eenzaam te zijn, moeten weten dat zij een groter risico lopen op depressie. Interventies zoals sociale vaardigheidstraining en psychologische therapieën die gericht zijn op het bestrijden van negatieve gevoelens van eenzaamheid, kunnen belangrijk zijn voor de psychische gezondheid van eenzame ouderen ”

Dr. Lewis voegde toe: “Het onderzoek heeft belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid en de maatschappij. Het toont het belang aan dat als we op maatschappelijk niveau eenzaamheid proberen te verminderen, ook depressies kunnen verminderen. Het opbouwen van zinvolle relaties en een gevoel van verbondenheid is echter wel belangrijker dan alleen maar meer tijd doorbrengen met anderen. ”

Robin Hewings, directeur Campagnes, Beleid en Onderzoek bij de Campaign to End Loneliness zei: “Deze belangrijke studie draagt ​​bij aan ons begrip van de zeer ernstige gevolgen van eenzaamheid voor onze psychische gezondheid. Dat bijna een op de vijf gevallen van depressie bij ouderen zou voorkomen kan worden als we eenzaamheid zou worden verminderen, draagt ​​alleen maar bij aan het pleidooi voor maatregelen in de hele samenleving. Tegelijkertijd moet we ervoor zorgen dat diensten ter bestrijding van eenzaamheid de financiering krijgen die ze nodig hebben.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van UCL Psychiatry, UCL Behavioral Science & Health, King’s College London, Camden en Islington NHS Foundation Trust en Imperial College London, en werd gefinancierd door National Institute on Aging of the US National Institutes of Health, en de UK’s National Institute for Health Research (NIHR) met steun van het NIHR University College London Hospitals Biomedical Research Centre en het UKRI Loneliness and Social Isolation in Mental Health Network.

Bron: ucl.ac.uk

Dit bericht is 4588 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail