Door screening op scholen zelfdoding onder jongeren voorkomen

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juli 2020 – Zelfdoding onder jongeren kan voorkomen worden als alle scholieren in Nederland zo snel mogelijk worden gescreend op depressiviteit en suïcidaliteit. Dat zegt de stichting 113 Zelfmoordpreventie in NRC. Onderzoekers van die stichting zeggen dat zo’n aanpak in Brabant effect heeft. Suïcide vragenlijsten en training kunnen suïcide onder jongeren voorkomen. Een dergelijke aanpak bleek in Brabant effectief.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie wil dat alle scholieren op het middelbaar onderwijs in Nederland zo snel mogelijk structureel worden gescreend op depressiviteit en suïcidaliteit. Wie klachten heeft, krijgt wat 113 betreft direct een preventietraining aangeboden. Dat zegt de stichting tegen NRC nadat is gebleken dat een dergelijke aanpak in Brabant effect heeft.

Sinds het schooljaar 2016-2017 worden alle tweedejaars leerlingen op middelbare scholen in de regio Oss, Helmond en Boxmeer via vragenlijsten onderzocht op depressieve klachten en suïcidaliteit. Tot nu toe volgden zo’n honderd jongeren daarna een preventietraining. De zogeheten STORM-aanpak (Strong Teens and Resilient Minds) werd ontwikkeld op initiatief van GGZ Oost Brabant vanwege het relatief hoge aantal suïcides in Brabant.

Op basis van een meerjarige studie concluderen onderzoekers van onder meer GGZ Oost Brabant, Erasmus Universiteit en Radboud Universiteit dat de Brabantse aanpak effectief is. Binnenkort publiceren ze hierover in wetenschappelijk tijdschrift BMC Medicine. Van de vijfduizend jongeren uit het onderzoek had op basis van de screening ongeveer 10 procent duidelijk depressieve klachten. 66 van deze jongeren deden mee aan ‘Op Volle Kracht’, een training met interactieve en praktische oefeningen. Een andere groep kreeg algemene voorlichting over psychische klachten. Een jaar na afronding had bijna 40 procent van de Op Volle Kracht-deelnemers minder klachten, tegenover ruim 10 procent van de jongeren uit de controlegroep.

Gerdien Franx, programmamanager bij 113 Zelfmoordpreventie, noemt STORM „het schoolvoorbeeld” van hoe je suïcidepreventie moet opzetten: de brede aanpak is wetenschappelijk onderbouwd en er is samenwerking tussen veel verschillende partijen, zoals GGD, ggz, scholen en gemeenten. „Samen signaleer je suïcidaliteit sneller, is hulp minder versnipperd en sta je er als professional ook niet alleen voor”, zegt Franx.

Volgens Daan Creemers, klinisch psycholoog van GGZ Oost Brabant en een van de onderzoekers van STORM, is de systematische aanpak „direct adopteerbaar” voor scholen en zorgorganisaties in andere regio’s. Hij benadrukt: „Met STORM signaleren we ook jongeren die nog niet in beeld zijn van zorgverleners.” In 2018 overleden in Nederland ruim 1.800 mensen door zelfdoding, onder wie 51 tieners.

Om meer te kunnen doen aan suïcidepreventie wil de stichting vanaf 2021 een rijksbijdrage van bijna 5 miljoen euro per jaar – ongeveer 4 miljoen euro meer dan nu, zo staat in haar nog niet gepubliceerde agenda voor de komende jaren. In oktober stuurt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) de landelijke agenda naar de Tweede Kamer, laat zijn woordvoerder weten.

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Bron: 113.n

Dit bericht is 2088 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail