Jongeren voelen zich lelijk door social media

Facebooktwitterlinkedinmail

social media

16 september 2016 – Bezig zijn met social media kan heel leuk zijn maar het heeft ook een schaduwzijde.  Uit Engels onderzoek blijkt dat veel jongeren die Facebook, snapchat, instagram en dergelijke gebruiken, zichzelf vaker lelijk vinden, zo meldt Metro UK.

Jongeren tussen de 10 en 15 werden door Office for National Statistics (ONS), het Engelse CBS, onderzocht. Bijna de helft van de jongeren (47%) die per dag langer dan drie uur social media gebruikt, gaf aan niet blij te zijn met hun uiterlijk. Dat terwijl 82% van de jongeren die geen sociale media gebruikt, hartstikke tevreden is.

Kinderen die social media intensief gebruiken, hebben ook een grotere kans ruzie te maken met hun ouders. 44% van de jongeren gaf aan minstens eens per week te botsen met hun ouders. Ook lopen ze meer kans gepest te worden, misdragen ze zich vaker in de klas en spijbelen ze meer.

Nederlandse cijfers

Het onderzoek werd gehouden onder 40.000 Engelse huishoudens. Precieze cijfers voor Nederlandse jongeren zijn er vooralsnog niet. Er zijn wel cijfers over hoeveel invloed social media op het dagelijks leven heeft. Zo hebben meisjes in Nederland het meeste ‘last’ van social media. Ze ondervinden hier negatieve invloed van op bijvoorbeeld hun concentratievermogen, ze slapen slechter en hun schoolresultaten lijden eronder.  Meisjes  hebben daarmee last van dan jongens , 45 procent tegenover 32 procent van de jongens. Van de meiden heeft 25 procent last van FOMO, the fear of missing out, als ze niet op sociale media zitten. Onder de jongens is dat 22 procent.

60% van de jongeren geeft aan dat likes een goed gevoel geven en vinden jongeren veel contacten belangrijk. Wel prefereren ze fysiek contact meer dan online contact. Pesten blijkt online wel weer vrij makkelijk te gaan: de helft van de jongeren geeft toe zich minstens eens per maand schuldig te maken aan online pesten.

Privacy

Het vertrouwen in social media daalt wel onder jongeren. Zo zijn er steeds meer jongeren die zich zorgen maken op privacy. Die zorgen zijn niet voor iedereen een reden om veel gebruik te maken van social media: 17 procent van de jongeren is verslaafd aan social media. Daarvan is 22 procent meisje en 13 procent jongen.

Bron: metronieuws.nl

Dit bericht is 7886 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail