Deep brain stimulation bij depressie geen placebo-effect

Facebooktwitterlinkedinmail

deep brain stimulation

8 april 2016 – Deep brain stimulation ofwel diepe hersenstimulatie op het voorste been van de capsula interna is bij een deel van de patiënten met therapieresistente depressie effectief. Dit beschrijven Isidoor Bergfeld e.a., onderzoekers van het AMC onder leiding van hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys, in een klein onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatrie, zo meldt medischcontact.nl 

Al eerder is aangetoond dat diepe hersenstimulatie (DBS; deep brain stimulation) van het voorste been van de capsula interna effect heeft op depressieve symptomen bij patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis. Isidoor Bergfeld e.a. onderzochten nu een groep van 25 patiënten met therapieresistente depressie. De eerste 54 weken volgde een open-label trial waarin alle patiënten op DBS werden ingesteld totdat er een stabiele respons optrad. Van deze 25 patiënten deden 16 mee aan een dubbelblinde RCT opgesplitst in twee periodes. 9 patiënten kregen eerst een actieve behandeling en vervolgens een schijnbehandeling. Bij de overige 7 deelnemers was dit precies omgedraaid. De uitkomst werd gemeten aan de hand van de 17-item Hamilton Depression Rating Scale.

De depressie nam significant af bij de actieve behandeling ten opzichte van de schijnbehandeling. Het onderzoek toont daarmee aan dat de reductie van de symptomen niet toe te schrijven is aan het placebo-effect zoals eerder wel werd verondersteld, concluderen de onderzoekers.

Commentatoren Helen Mayberg e.a. prijzen de opzet van deze studie en geven aan dat de duur van de studie voldoende was om te kijken of er een stabiele respons ontstond. Verder merken ze op dat het belangrijk is om na te gaan welke factoren kunnen voorspellen of een patiënt zal reageren op de therapie.

Bron: medischcontact.nl 

Dit bericht is 5147 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail