NUcheckt: Geen bewijs dat kurkuma tegen een depressie helpt

Facebooktwitterlinkedinmail

20 september 2018 – NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: ‘Het kruid kurkuma is net zo effectief tegen een depressie als het antidepressivum Prozac.’

In de Indiase keuken wordt het kruid kurkuma, dat bijvoorbeeld de gele kleur aan kerrie geeft, veelvuldig gebruikt. Volgens Famme.nl is kurkuma niet alleen lekker, maar zou het ook helpen tegen een depressie. In kurkuma zit curcumine, en deze stof zou net zo goed werken als het antidepressivum Prozac.

Waar komt het vandaan?
Kurkuma wordt al heel lang allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Zo zou het niet alleen helpen tegen depressie, maar ook ontstekingen remmen, kanker tegengaan en alzheimer voorkomen. Vaak is het onduidelijk waar deze claims op gebaseerd zijn.

Famme.nl verwijst in zijn artikel wel naar de bron van de bewering over depressie. Dit is een Indiaas onderzoek naar curcumine en fluoxetine, de werkzame stof in Prozac. In het onderzoek werden zestig mensen met een depressie gevolgd. Twintig mensen slikten zes weken lang een pil met curcumine, twintig mensen kregen in deze periode fluoxetine en twintig mensen namen een combinatie van beide.

Conclusie

Het onderzoek waarnaar werd verwezen door Famme.nl had een aantal grote gebreken. Zo werd er niet gecontroleerd voor het placebo-effect en wisten de deelnemers of ze een antidepressivum of curcumine slikten. Volgens experts is er geen bewijs dat curcumine tegen een depressie helpt. Er is wel bewijs dat het antidepressivum Prozac gemiddeld beter werkt dan een placebo.

We beoordelen de stelling ‘het kruid kurkuma is net zo effectief tegen depressie als het antidepressivum Prozac’ als ongefundeerd.

Bron en het uitgebreide artikel vind je op : nu.nl

Dit bericht is 5221 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail