ADHD bij meisjes vaak niet herkend: angststoornis en depressie het gevolg

Facebooktwitterlinkedinmail

Meisje-zwart-wit-ok
8 april 2016 – Waar een heel drukke jongen al snel wordt doorverwezen naar een deskundige, wordt ADHD bij meisjes in 33 tot 50 procent van de gevallen niet herkend. De reden: de aandoening komt bij vrouwen anders tot uiting. Maar als ADHD onbehandeld blijft, kan dat later tot veel ernstiger problemen leiden, zo meldt rtlnieuws.nl 

“Bij jongens wordt vaak gekeken naar ADHD als ze een stoorzender zijn. Dan zijn ze heel druk, heel aanwezig. Ze bewegen continu, kunnen niet stilzitten en reageren overal op”, legt psychiater Patricia van Wijngaarden uit.

“Bij meisjes slaat ADHD naar binnen. Ze zijn vooral heel druk in hun hoofd. Ze worden dromerig en kijken bijvoorbeeld veel naar buiten. Dat kan wel opvallen, maar het is niet storend of lastig, dus is het niet snel een reden om iemand door te verwijzen.”

Sociaal geaccepteerd
Bovendien willen vrouwen van nature minder opvallen dan mannen en passen ze zich wat eerder aan, zegt Wijngaarden. Zo kan een meisje met ADHD wel heel veel kletsen, maar dat doen andere meisjes ook. “Dat gedrag is sociaal geaccepteerd en lijkt dus minder snel afwijkend.”

Zowel jongens als meisjes met ADHD hebben concentratieproblemen en zijn heel vergeetachtig. “Maar hoe geëmancipeerd we ook zijn: als schoolprestaties daaronder lijden, wordt bij jongens toch eerder gekeken of er iets aan de hand is dan bij meisjes. Kennelijk vinden we dat toch minder belangrijk.”

Stoornissen en verslaving
Dat we het gedrag van jonge meisjes met ADHD niet zo storend vinden, wil niet zeggen dat ze geen behandeling nodig hebben. Want zonder hulp mislukt veel van wat ze doen en kunnen ze meer stoornissen ontwikkelen, zegt Van Wijngaarden. Ze heeft al veel voorbeelden van volwassen vrouwen gezien die daaronder lijden.

“Denk aan depressies, angststoornissen, verslavingen. Dan moeten ze voor veel meer behandeld worden.” En dat, zegt ze, terwijl ADHD erfelijk is en dus veel eerder op te sporen. “Ik zeg altijd: als in een gezin de jongens problemen hebben, vergeet dan het zusje niet. Er is een kans dat zij dezelfde aandoening heeft.”

Video

Jongens met ADHD, die kennen we wel. Ze zijn vaak druk en kunnen zich moeilijk concentreren. Maar hoe zit dat bij meisjes? Daar zijn de symptomen heel anders. En dat is niet alleen bij ADHD zo.

Lees het hele artikel op rtlnieuws.nl 

Lees ook  ‘Met de diagnose ADD had ik een heel ander leven gehad’

 

Dit bericht is 64067 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail