Beter slapen kan depressie voorkomen

Facebooktwitterlinkedinmail

slapeloosheid-2

12 februari 2016 – Onderzoekers zijn er achter waarom chronische slapeloosheid kan leiden tot depressiviteit. Bij slapeloosheid en een verstoorde REM-slaap slaat de patiënt op allerlei punten op hol. Hartslag, gedachten, emoties, stofwisseling; alles staat in het rood. Dat is zo vermoeiend dat die situatie kan leiden tot depressiviteit en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De onderzoekers van het Herseninstituut bestudeerden gegevens van tienduizend vrijwilligers die zich hadden aangemeld bij het internetplatform Slaapregister.nl. De resultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift PNAS.

Blijkens de gegevens is vooral de verstoorde REM-slaap cruciaal. De REM-slaap helpt bij het verwerken van emoties. Als dat niet lukt houden spanningen aan, worden mensen ‘hyper’ en ligt een depressie op de loer.

Mensen met chronische slapeloosheid, depressie of posttraumatische-stressstoornis hebben allemaal de kenmerkende rusteloze REM slaap. In behandelingen voor deze stoornissen is aandacht voor het stabiliseren van slaap dus van belang om erger te voorkomen.

De ontdekking lijkt goed nieuws voor minister Schippers van Volksgezondheid. Zij wil dat depressies vroegtijdig worden gesignaleerd om ze beter te kunnen behandelen.

Slaapregister.nl
De onderzoekers van het Herseninstituut hopen dat nieuwe en bestaande vrijwilligers via Slaapregister.nl net zo enthousiast doorgaan met het invullen van vragenlijsten: “De bevolking hielp afgelopen jaar met het samenstellen van de Nationale Wetenschapsagenda. Ze hebben hier laten zien dat ze ook nog een wetenschappelijke doorbraak voor elkaar kunnen krijgen. We denken dat ze in de komende jaren gezamenlijk kunnen ontrafelen hoe de ‘hyper’ toestand kan leiden tot depressie. En of dat te voorkomen is door een stabielere REM slaap” aldus Rick Wassing, eerste auteur van het PNAS artikel.

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 3714 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail