19 oktober 2022 – Het hebben van een alcoholstoornis verhoogt het risico op het ontstaan van een angststoornis en andersom. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut. Een alcoholstoornis en een angststoornis komen vaak tegelijk voor. Als we beter weten hoe deze stoornissen elkaar kunnen beïnvloeden in de loop van de tijd, dan kan daar in de behandeling rekening mee gehouden worden.
Vaker stoornis na drie jaar
Om dit te onderzoeken is gebruik gemaakt van gegevens van NEMESIS-2, een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de Nederlandse volwassen bevolking. Uit deze studie blijkt dat mensen met een alcoholstoornis drie jaar later vaker een angststoornis ontwikkelen dan mensen zonder alcoholstoornis. Ook wanneer rekening wordt gehouden met de invloed van andere belangrijke risico-indicatoren voor een angststoornis, zoals een eerdere angststoornis, stemmingsstoornis, lichamelijke aandoening, en roken. Andersom blijkt ook dat mensen met een angststoornis – vooral diegene met ernstiger klachten – drie jaar later vaker een alcoholstoornis ontwikkelen dan mensen zonder angststoornis.
Hulpverleners alert op klachten en signalen
Hieruit blijkt hoe belangrijk het is dat hulpverleners alert zijn op het ontstaan van angstklachten bij mensen met een alcoholstoornis, en omgekeerd op het ontstaan van problematisch alcoholgebruik bij mensen met een angststoornis. Zo kunnen ze mogelijk helpen voorkomen dat een tweede stoornis zich (verder) zal ontwikkelen. Dit verbetert naar verwachting de behandelresultaten en de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten.
Vroegsignalering van alcoholproblematiek
Kijk voor meer informatie over vroegsignalering van alcoholproblematiek op www.herkenalcoholproblematiek.nl
Dit bericht is 1359 keer gelezen.