Expositie On the Edge met beeldend werk over psychische ziektes in Maastricht

Facebooktwitterlinkedinmail

19 oktober 2022 – Jimmy Groen en Jo Coort zijn door hun werk in het atelier Fantastike kunstvrienden geworden. Hun werk getuigt van diepgaande ervaringen met psychische ziekte, pijn en overleven. De expositie is een absolute must voor geïnteresseerden in kunst en mental health. On the Edge zo voelen de kunstenaars zich in velerlei opzichten en dit is te zien in hun werk. 

De ervaring van Jo Coort met een persoonlijkheidsstoornis bracht hem ertoe het thema: ‘Splitting’/ gespletenheid te gebruiken. Deze tweeledigheid moet je niet zien als het wiskundige 1+1=2, integendeel, Jo formuleert de gespletenheid als 2 in 1 en toch niet één. Daarom zijn de werken ook net geen symmetrische vormen en zijn ze net niet netjes. De werken zijn nonchalant in elkaar gezet. Zoals bijvoorbeeld de houten objecten. Een houten hoofd met (veel te dikke) schroeven dat op ontploffen lijkt te staan, weet amper zijn éénheid te behouden.

Jimmy Groen heeft deelpersoonlijkheden ontwikkeld als manier om zich te beschermen tegen overweldigende, ondraaglijke ervaringen in zijn kindertijd en jeugd. Het is te begrijpen als het creëren van een “afwezigheid” in jezelf waardoor de traumatische gebeurtenissen niet meer bewust worden beleefd. We spreken dan van dissociatie. Deelpersoonlijkheden kunnen afzonderlijk heel anders voelen, voor wat betreft leeftijd, gender, interesses, oriëntatie. 

Het afsplitsen van herinneringen en emoties zien we terug in verschillende kunstwerken van deelpersoonlijkheden. Thema’s uit zijn jeugd worden verbeeld: identiteit, gender, geweld, isolatie, onthechting, onverwerkte emoties. Centraal zien we wat in zijn jeugd het meest bestreden werd: jongen – zijn.  De expositie gaat ook over geweld in de jeugdzorg.  

In de werken van “Tim en Alex”, twee deelpersoonlijkheden, wordt de samenwerking zichtbaar met de volwassen Jimmy. De basis van deze werken – die we niet als kindertekeningen mogen zien – wordt door Tim en/of Alex gemaakt.  

Wie tenslotte naar de meer abstracte werken kijkt, over de Arabische wereld, landschappen en natuur ziet ook gewoon werk van een volwassene, die plezier beleeft in tekenen en schilderen. 

Expositie van Beeldend werk van Jimmy Groen en Jo Coort

Zondagmiddag geeft Jimmy Groen een lezing over DIS (Dissosciatieve Identiteits Stoornis).  Tijdens de expositie zijn de kunstenaars aanwezig voor een ‘meet en greet’. 

  • Opening Vrijdag 18 november 17.00 uur 
  • Openstelling vrijdag 16.00 – 19.00 uur en zaterdag 10.00 – 19.00 uur en zondag 10.00 -19.00 uur
  • Zondag 14.00 lezing DIS
  • Lutherse kerk Hondstraat 14 6211HX Maastricht

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 1225 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail