Negen misverstanden over angst en angststoornissen

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown

Misschien wel het moeilijkste waar je mee te maken krijgt als je aan een angststoornis lijdt, is het onbegrip van mensen, schrijft de Huffington Post. Ze stelden een lijst samen met de grootste misvattingen over angst:

Angstige mensen zijn zwak – Angsten kunnen voortkomen uit bezorgdheid en vrees, maar komen volgens psychologen juist vaak voort uit wrok en spijt.

Het valt allemaal wel mee met die angsten – Integendeel, angsten en angstoornissen kunnen leiden tot depressies en verslaving.

Het komt niet zoveel voor – In Amerika lijdt ongeveer een op de vijf mensen aan een serieuze angststoornis.

Het komt door een slechte jeugd – Hoewel opgedane ervaringen invloed kunnen hebben op hoe je met angst en paniek omgaat, zijn de twee niet per se gerelateerd. Je kunt een prima jeugd hebben en toch een angststoornis, of andersom. Het is sowieso goed om je op het hier en nu te concentreren en niet op het verleden.

Mensen met angsten moeten gewoon vermijden waar ze bang voor zijn -Vermijden is geen goede strategie. Hoe meer je je angsten uit de weggaat, hoe banger je wordt. Vaak is angst gebaseerd op een negatieve ervaring, door de ervaring te herhalen is het mogelijk de oorspronkelijke angst om te draaien in een meer positieve ervaring.

Het gaat vanzelf wel over – nee, het is juist van belang dat kinderen en tieners die excessieve angsten hebben ervoor behandeld worden zodat de angsten niet later oncontroleerbaar worden, of uitgroeien tot bijvoorbeeld een depressie.

Ontspannen met een drankje zal wel even helpen – misschien tijdelijk maar op de lange termijn kan dit leiden tot verslaving. Bovendien versterkt alcohol angst vaak. Uit onderzoek blijkt dat 13% van mensen die dronken of andere middelen gebruikten dit deden om van hun angsten af te komen

Angst komt door een trauma – Chronische angsten komen anders dat specifieke fobieën vaak door meer dan een nare ervaring, en monden vaak uit in de angst om angstig te worden.

Je kunt toch niets doen voor iemand die bang is – Jawel, een angstige persoon heeft er waarschijnlijk baat bij als de ander empathisch is, zodat niet tegen de angst gevochten hoeft te worden, wat het erger maakt.

Bron: nodea.nl  (Huffington Post)

Dit bericht is 27276 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail