Aan de slag met pillenvergruizer en weegschaal: bouw jij zelf antidepressiva af?

Facebooktwitterlinkedinmail

19 oktober 2022 – Angelique slikt al 25 jaar antidepressiva, maar wil nu minderen. Met een pillenvergruizer en precisieweegschaal gaat ze thuis zelf aan de slag. “Ik wil gewoon kijken tot hoe ver ik kan gaan.”

Angelique* is 32 jaar oud als ze naar de huisarts stapt. Ze heeft al jaren last van angsten, durft haast de deur niet meer uit, en begint op aanraden van de huisarts met therapie en antidepressiva. Het is het begin van een jarenlange routine. Iedere ochtend slikt ze 20 milligram paroxetine – en het werkt. Het werkt zelfs zo goed, dat Angelique het gevoel heeft dat haar leven dan pas begint. “Dat zegt wel iets over hoe hard ik deze medicijnen toen nodig had.”

Inmiddels is er een kwart eeuw verstreken en nog steeds slikt Angelique dagelijks het tabletje dat ervoor moet zorgen dat het in haar hoofd rustig blijft. Maar steeds vaker bespeurt ze twijfel. Heb ik dit eigenlijk nog wel nodig? Wie zegt dat die angsten mijn leven nu alsnog beheersen? En wie ben ik zonder medicatie?

Ben jij ook zelf aan het afbouwen?
Pointer is op zoek naar mensen die op dit moment aan het minderen zijn met psychofarmaca, zoals antidepressiva en slaapmiddelen. Gaat dit over jou? Help met onderzoek en deel je ervaring. 

Lees het hele artikel op pointer.kro-ncrv.nl 

Dit bericht is 1216 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail