Wachtlijst bij relatietherapeut vanwege toename belangstelling jonge stellen

Facebooktwitterlinkedinmail

26 februari 2018 – Relatietherapeuten komen om in het werk. Stellen die hun relatie willen redden, moeten soms maanden wachten tot ze op gesprek kunnen komen. Cijfers zijn er niet, maar verschillende therapeuten melden dat er genoeg werk voor ze is, zo meldt RTL Nieuws.

“Wij hebben het heel druk,” zegt Susanne Donders. Zij heeft een praktijk in Badhoevedorp en is gespecialiseerd in jonge stellen. Die ziet ze de laatste tijd steeds vaker. “Het gaat vaak om mensen die een baby hebben gekregen en voor het eerst in de relatie in aanraking komen met problemen, zoals onbegrip en teleurstellingen,” vertelt ze.

Vroeg aan de bel trekken

Onbegrip en kleine botsingen kunnen al snel leiden tot negatieve ontwikkelingen. De kunst is om een echte crisis vóór te zijn, zegt Donders. En steeds meer stellen snappen dat: ze durven al vroeg aan de bel te trekken. En dat verklaart ook deels die drukte in de praktijk van Donders. “Ik zie veel jonge mensen. En gelukkig ook in een eerder stadium, want voor ons is het héél moeilijk als mensen naar ons toekomen als er al veel schade is.”

“Minder ggz-achtig”

Volgens Donders is de drempel om naar een relatietherapeut- of coach te stappen geleidelijk lager geworden. “Mensen moeten het tegenwoordig meestal zelf betalen. Daardoor is het minder ggz-achtig geworden. Je bent niet gek als je naar een relatietherapeut gaat.”

Net zoals je je met je werk kunt laten coachen, kun je dat met relatieproblemen ook. Zo zien mensen dat steeds meer. “Er is minder schaamte, het is meer geaccepteerd. In die zin dat wij toegankelijker zijn geworden.”

Taboe is weg

Ook volgens klinisch psycholoog Annette Heffels is de laatste jaren een hoop veranderd. “Absoluut, het taboe is weg.”

Volgens Heffels “hebben we een aantal decennia kunnen zien” dat een scheiding een ramp is. “Zeker als er kinderen bij zijn. Ik denk dat mensen beter zijn gaan beseffen hoe ingewikkeld het is om na een scheiding alleen verder te kunnen leven. Dat het belangrijk is dat je je prettig en veilig voelt bij iemand.”

Relatie niet altijd makkelijk

Relatiedeskundige Paulien Timmer sprak met honderd stellen die al veertig jaar samen zijn, en schreef daar een boek over: Lang+Gelukkig. Heel veel van die honderd stellen vertelden haar dat zij óók hulp hadden gehad. “Soms van vrienden of de kerk, maar ook vaak therapie en coaching. Een relatie is gewoon niet altijd makkelijk.” Dat problemen erbij horen en vanzelf weggaan, zo dacht men vooral vroeger. Hulp vragen is geen schande.

Dat mensen nu sneller naar een relatietherapeut stappen, is volgens Timmer te verklaren door de verbeterde therapieën. “In de jaren 50 had je hele rare therapieën, die niet op wetenschap gebaseerd waren. Een gangbare methode was toen: je moet je woede uiten en niet opkroppen. Dat lieten ze de stellen dan ook doen: die kregen een stok met zacht schuim aan het uiteinde. Dan zeiden ze: hier, ga elkaar daarmee slaan. Het slagingspercentage was toen natuurlijk heel erg laag.”

Emotionally Focused Therapy

Recentelijk zijn therapeuten tot het inzicht gekomen dat de behandelmethode meer moet gaan om ‘veiligheid’ in een relatie. Daarvoor is de Emotionally Focused Therapy (EFT) ontwikkeld. “Daarbij gaat het om de vraag in de relatie: ‘Ben je er voor mij’? Dat is dan zowel in fysieke als in emotionele zin. Deze methode is veel meer gericht op emotie in plaats van de communicatie. Als de emotie goed zit, dan gaat praten ook makkelijker.”

Ook Susanne Donders noemt de EFT-therapie een “hele mooie nieuwe benadering.” “Je miste voor die tijd echt wat als therapeut. Met dit model zie je heel duidelijk dat de oorsprong van een relatieprobleem vaak ligt in een hechtingsconflict. Het gaat over hele fundamentele hechtingsbehoeftes. Stellen moeten zich veilig voelen bij elkaar, zich kwetsbaar durven opstellen.”

Wachtlijst door succesverhalen

De drukte bij de praktijken is volgens Annette Heffels deels te verklaren door de succesverhalen. Een keerzijde is er ook: dat stellen vaak lang moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. De wachtlijst om een psycholoog te spreken is negen maanden. “Ik lig er soms wakker van. Dat iemand in paniek belt en ik dan moet vertellen dat er in oktober pas plek is.”

De deskundigen vinden het in ieder geval een positieve ontwikkeling dat stellen eerder naar therapie durven stappen om de relatie te redden. “Hoe eerder je erbij bent, hoe beter,” zegt Susanne Donkers. Al is er soms nóg iets nodig om de liefde weer te laten bloeien tussen twee mensen: “Er komt ook een beetje magie bij kijken.”

Bron: RTL Nieuws

Dit bericht is 5691 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail