Experiment UMC met psychiatrisch verpleegkundige op spoedeisende hulp

Facebooktwitterlinkedinmail

22 februari 2018 – Een  nieuwe ontwikkeling bij het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Het ziekenhuis gaat vanaf 1 maart op de spoedeisende hulp (SEH) vier maanden lang experimenteren met een mobiele psychiatrisch verpleegkundige, meldt de NOS.

Op dit moment hebben enkele ziekenhuizen in Nederland weliswaar een zogenoemde Medisch Psychiatrische Unit (MPU), waar zowel lichamelijke als psychiatrische zorg wordt verleend. Maar die zorg is niet specialistisch genoeg, zegt Bram Vrijsen. Hij is internist bij het UMC en draait diensten op de spoedeisende hulp.

Passende zorg

“Soms krijgen we op de spoedeisende hulp mensen met een ernstige psychiatrische aandoening binnen die, bijvoorbeeld, een galblaas-probleem hebben. Als deze mensen op een ‘normale’ verpleegafdeling worden opgenomen, krijgen ze niet de juiste psychiatrische zorg,” zegt Vrijsen.

Vrijsen constateert dat er onvoldoende medische zorg kan worden verleend aan mensen die zowel complexe lichamelijke als psychische problemen hebben. “De realiteit is dat we deze groep mensen op dit moment geen goede zorg bieden. Het is bijvoorbeeld bekend dat patiënten met een psychiatrische ziekte moeizamer herstellen van een ongeval. Als zij worden binnengebracht met botbreuken, ligt dáár de nadruk op en niet op hun psychiatrische ziekte.”

Flexibeler

Navraag bij andere ziekenhuizen leerde dat ook daar nog geen goede oplossingen voor dit probleem waren bedacht. “Toen dachten we: we moeten flexibeler zijn. Daarom hebben we besloten extra psychiatrisch verpleegkundigen in te zetten die met de patiënt mee verhuizen als deze naar bijvoorbeeld naar de longafdeling wordt gebracht.”

De uitvalbasis van de mobiele psychiatrisch verpleegkundige is de spoedeisende hulp. De verpleegkundige gaat van daaruit mee naar specialistische afdelingen van het ziekenhuis als de patiënt wordt opgenomen. Een team van psychiatrisch verpleegkundigen gaat in ploegendienst werken zodat ten minste één van hen altijd op de spoedeisende hulp aanwezig is.

Bron: NOS

Dit bericht is 4459 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail