Gouden mediaregels tegen stigma

Facebooktwitterlinkedinmail

WOORDVOERDER, stigma

2 december 2016 – Media hebben grote invloed op de publieke opinie over psychische gezondheid. Nu is deze invloed gekleurd en incidenten en crises geven het publiek een scheef beeld over mensen met psychische aandoeningen. Samen Sterk zonder Stigma pleit voor berichtgeving zonder stigma. Woordvoerders en communicatiespecialisten in de ggz kunnen daaraan bijdragen.

Stigmavrije media
Iedereen is gebaat bij genuanceerde, realistische, heldere, eerlijke opiniëring en berichtgeving. Om dit te verwezenlijken, hebben niet enkel media een verantwoordelijkheid maar juist ook de ‘leveranciers’ van het nieuws. Immers de berichtgeving begint vaak vanuit een woordvoerder. Om onderlinge afspraken en uitgangspunten vast te leggen zijn er gouden regels geschreven die dienen als een leidraad voor woordvoerders en professionals. Hoe je zonder stigma kunt communiceren is vastgelegd in de gouden regels.

Project Stigma en media
Stichting Samen Sterk zonder Stigma is opgericht door het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, Fonds Psychische Gezondheid en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Samen werken we aan een samenleving waarin psychische aandoeningen bespreekbaar zijn. Een van de projecten richt zich op een aanpak voor de media. Want zij hebben een grote en belangrijke invloed op de publieke opinie over psychische gezondheid.

Binnenkort verschijnen er tevens richtlijnen voor journalisten.

Lees meer

Bron: nvvp.net

Dit bericht is 2820 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail