32 procent van Nederlanders heeft een slaapprobleem

Facebooktwitterlinkedinmail

2 januari 2016 – Lekker slapen, het blijft voor veel mensen problematisch. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat zo’n 32 procent van de Nederlanders een slaapprobleem heeft, van wie een kwart lijdt aan slapeloosheid. Elsevier sprak met enkele wetenschappers over het nut van slapen en over het verbeteren van je slaap.

Ongezond
Behalve dat veel mensen slecht slapen, zijn er ook een heleboel die te kort onder de wol kruipen. Drie op de tien Nederlanders slapen zes uur of minder, en vinden dat zelf ook meer dan een uur te weinig. Zo’n korte nachtrust hangt samen met een verhoogd risico op allerlei kwalen zoals hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten en maag-darmproblemen. Bovendien maakt vermoeidheid prikkelbaar en zorgt een veranderde hormoonhuishouding ervoor dat je meer verlangt naar ongezond voedsel en andere kortetermijnbeloningen.

Slapen is kortom belangrijk. Onderzoeker Ysbrand van der Werf (45) van het VU medisch centrum in Amsterdam legt uit: “We slapen niet om één reden. Er spelen zich allerlei processen af die samen het fenomeen slaap vormen. Het immuunsysteem is actief, er wordt onderhoud gepleegd aan het lichaam, hormonen doen hun werk, en er spelen zich allerlei processen af in de hersenen.”

Oorzaken
Slecht slapen kan diverse oorzaken hebben. Bij de een draait het om discipline en regelmaat, de ander piekert vanwege twijfels over zijn relatie of carrière. Veel van de oorzaken hebben te maken met slechte ‘slaaphygiëne’. De omstandigheden om te slapen zijn dan niet optimaal.

Acht uur
Niet iedereen heeft overigens acht uur slaap nodig. Alles tussen de vijf en tien uur is normaal, aldus Van der Werf. Test zelf hoeveel slaap je nodig hebt door naar bed te gaan als je moe bent en op te staan als je wakker wordt, zonder een wekker te zetten. Nog een tip van de onderzoeker: slaap liever iets te kort dan te lang. Dat houdt je slaap compact, verbetert je stemming en zorgt ervoor dat je minder wakker ligt.

Denk ook om je slaaphygiëne: In de perfecte slaapkamer is het 18 graden Celsius en de luchtvochtigheid is er 65 procent. Je kunt beter niet meer naar een beeldscherm kijken voor je gaat slapen, maar een gewoon boek of onverlicht e-book lezen. Ook sporten kan helpen of een warme douche vlak voor het slapengaan.

Bron: welingelichtekringen.nl

Dit bericht is 6145 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail